AZ EHETŐ VIRÁGOK VILÁGA
2010. június 27. írta: meiszner.kati

AZ EHETŐ VIRÁGOK VILÁGA



A kifinomult ételkészítés világában ősidők óta jelen vannak az ehető virágok. Kiemelkedő helyet foglal el a japán és más keleti konyhákban, aztán felfedezték a Nyugati szakácsok is a bennük rejlő csodát, és reneszánszát éli a drága éttermek és sztárszakácsok tányérjain.

Az ehető virágok számomra elsősorban a szezonalitásra utaló jelek a tálalásban, és kifejezetten természetellenes hatást érhetünk el, ha mesterségesen virágoztatjuk a növényeket különböző praktikákkal, ezt elképzelhetetlennek tartom egy biokertben, és az egészséges táplálkozásban. Ezért a tavaszt és az őszt jelölik az árvácskák, a kora nyarat a körömvirág, majd később jön a napraforgószirmok színskálája az élénksárgától a bársonyos mélybarnáig. A virágok szépsége és illata növeli a kulináris élményt, ünnepivé varázsolja a legegyszerűbb ételt is. Ezért bátran használjuk a tányéron is, de emellett az asztaldíszekről se feledkezzünk meg, amelyek harmonizálnak színben és formában a feltálalt étellel.


Három fejezetre osztható az ehető virágok világa
1.    Az ételkészítésben felhasználható virágok
2.    A tálaláskor alkalmazott virágok
3.    Teakészítésre használt virágok

Vannak virágos desszertek és édességek, salátaolajok és ecetek, szószok és öntetek, borok és sörök, saláták, lekvárok és mézek, nyári italok.

Ezen kívül külön fejezet, hogy hogyan tudunk saját magunk ehető virágoskertet létrehozni. Ennek két okból látom a fontosságát, először, mert még kevés gazdaság foglalkozik ehető virágok termesztésével, és így nehézkes a beszerzése. Másodsorban sok virág rövid életű és hamar elhervad, maximum 1-2 napig tárolható, ami igen helyigényes, hiszen egy megtört szirom már nem sok díszítő adottsággal rendelkezik.
A virágboltban árusított virágok hatalmas műtrágya és növényvédő szer mennyiséget vettek magukhoz, és van, amikor tartósítás céljából kifejezetten mérgezőek, ezért semmiképpen se használjuk élelmezési célokra.

A virágok előkészítése tárolása

A nagyobb rovarokat könnyű észrevenni és eltávolítani, viszont a kis bogárkáktól megszabadítani a virágot, anélkül hogy megsértenénk már nem olyan egyszerű feladat.
Két módszert ajánlok, vagy belemártjuk a virágot sós vízbe, kivesszük,  és rögtön leöblítjük utána tiszta hideg vízben, vagy betesszük a virágokat egy sötét nyitott zacskóba, és a bogarak maguktól kimásznak a fényre. Utána a virágokat óvatosan kivéve a zacskóból leöblíthetjük hideg vízzel, és papírtörölközőre téve hagyjuk száradni.

A virágokról célszerű eltávolítani minden zöld részt, erre legalkalmasabb egy éles hegyes végű olló. Több virágnak a levele kifejezetten ízletes ezzel tovább bővül felhasználási lehetőségük, ezek például az árvácskák, primulák, körömvirág.

A virágokat hűtőszekrényben zárt tároló dobozban tudjuk legtovább eltartani. Vagy a konyhát díszítheti egy szép csokor, amiről lecsíphetjük a legmegfelelőbb példányokat.

Közismert hogy a virágok legaktívabb allergizáló része a virágpor, ezért a porzót, és a bibeszálat távolítsuk el. A kisebb virágok esetében, mint például az árvácska ez lehetetlen feladat, ezért aki allergiára hajlamos jobb, ha megelégszik azon virágokkal, amelyek számára veszélytelenek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr832113072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása