Makaróni csőben sütve (Macaroni au gratin)
2010. november 08. írta: meiszner.kati

Makaróni csőben sütve (Macaroni au gratin)

Ez az étel bejárta a fél világot, és még egy kicsit többet. Az biztos sehol sem szokták a tányéron meghagyni. Nagyon ritkán szoktam készíteni, ugyan gyermekkorom legkedvesebb ételei közé tartozott. Nagymamám egy nagy kék zománcos vaslábasban készítette. Talán ezért amikor a vendégeink gyerekei nem akartak semmit megenni a virslin kívül, azt gondoltam, hogy bevetem ezt a tésztaételt, lesz, ami lesz, ha ezt sem eszik meg, tényleg virslire vannak ítélve. És láss csodát ugyan óvatosan, de rendesen ettek belőle, az én kis makacs vendégeim. Azóta mindig beválik ez a módszer a gyerekek megnyerésére, és persze a felnőttek sem elégszenek meg legtöbbször a kis előételként tálalt adaggal.
Itt most az eredeti Rákóczi János könyvéből való receptet adom meg, ugyan keringenek különböző változatai ennek a tésztaételnek, egészen az Amerikát meghódított változatig.

400g makaróni
½ l tej
40g liszt
120g vaj
100ml tejszín
3 tojássárgája
100g reszelt sajt
20g morzsa

szerecsendió
fehérbors

60g vajból, lisztből világos rántást készítünk, felengedjük forró tejjel, és felforraljuk. Hozzátesszük a tojássárgákat, megízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, s hozzákeverjük a sós vízben megfőtt makarónit, fele reszelt sajtot, és a tejszínt. Vajjal kikent tűzálló tálba öntjük, reszelt sajttal, zsemlemorzsával meghintjük, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és forró sütőben pirosra sütjük.



Némi változtatásokat tetem, hogy némileg könnyebb legyen az egyébként nagyszerű recept.
A tejszínt, morzsát, és a tojássárgákat elhagytam, helyette kis kurkumát teszek a tejbe, amitől könnyebb lesz emészteni, és ugyanúgy szép sárga színt kap a tészta. Csak annyi vajat használok amennyi a liszt megfuttatásához kell,

Ha hosszú makarónit használunk hozzá, tördeljük össze a tészta főzése előtt, akkor a mártással szépen telítődni fognak  a „szívószálak”.


Melegen tálalva szétesik a tányéron, ellenben ha hagyjuk némileg lehűlni, akkor szépen összeáll a tészta, és kockákat, illetve bármilyen alakzatokat vághatunk belőle.
Adhatjuk önálló ételként, előételként, és köretként is.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr542434983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása