Csicsóka az  egészség  titkos  tárháza
2011. február 10. írta: meiszner.kati

Csicsóka az egészség titkos tárháza

A csicsóka a téli időszak zöldségei, közé tartozik. Szezonja az őszi virágzásától a tavaszi csírázásáig tart. Viszont a burgonyától eltérően a csírái, és a hajtásai is fogyaszthatóak, színesebbé téve az amúgy még szegényes tavaszi zöldségválasztékot.

A növény amely táplál és gyógyít. Szinte nincsenek kártevői, elnyomja a gyomokat, gyakorlatilag nem kíván semmilyen gondozást, nem kel peszticideket (vegyszereket) alkalmazni a termesztéséhez, és mindezek mellet fantasztikus terméseredményeket produkál. Megállítja a talajeróziót, ezért lejtős területeken különösen célszerű vetni. Elmaradhatatlan része a biokertnek, és az egészséges étrendnek.

 

Jeruzsálemi articsóka
Találkozhatunk a csicsókával ezen a néven, és ugyan jeruzsáleminek nevezik, de a városnévhez nem sok köze van. Ez az elnevezés az olasz girasole — napraforgó szótól származik. A XVII. században Samuel de Champlain Kvebek város alapítója a naplójába bejegyezte, hogy ezeknek, a gumóknak az íze némileg hasonlít az articsóka szív ízére, ezzel küldte el Franciaországba, ahol a Párizsi előkelőségek számára készítették el ebből az egzotikus zöldségbőla különlegesebbnél különlegesebb fogásokat.



Tehát a burgonyával együtt került Európába, őshazája Észak Amerika. Nálunk sok hasznos tulajdonsága ellenére annyira kiment a köztudatból, hogy szinte titkos gyógyszerré vált. A nagyáruházakban bizony nem kapható, de érdemes kimenni a piacra érte. Ha van kertünk nagyon egyszerűen termeszthető, igénytelen, és egész télen rendelkezésünkre álló zöldségféle. Hasonló ételeket készíthetünk belőle, mint a burgonyából, viszont azzal szemben előnye, hogy a burgonya szénhidrátja, a keményítő a szervezetben teljesen szőlőcukorrá (glükózzá) bontódik, melynek minden grammja inzulinra szorul, mivel csak ezzel képes hasznosulni. A csicsóka inulinja viszont ha bontódik csaknem teljesen gyümölcscukorrá (fruktózzá) hasad, melynek napi 30-80 grammját a szervezet inzulin nélkül is képes hasznosítani.
 


A csicsóka termesztése
A csicsókának van rózsaszín és barnás héjú változata, vannak simább, és „bibircsókos” formái. Ötféle csicsókából választottam ki a kertünkben termesztett változatot és ugyan nem olyan sima a felülete emiatt nehezebb a hámozása viszont rendkívül finom az íze, csak elégedetten tudok nyilatkozni róla.


Áttelel a földben, és a tél folyamán is szedhető, amíg nem fagy át a talaj, aztán tavasszal még felhasználhatjuk a hajtásait, majd egész nyáron magasra növő száraival, nagy zöld tömegével díszít, szép kerthatároló sövényt alkotva, vagy a komposztot árnyékolva. Amikor telepítjük 50-60cm-re, rakjunk 1-1 gumót 20cm mélyre. Már következő évben elburjánzik, ezért ne ültessük vegyes kultúrába. Igénytelen növény, ragyogóan bírja a szárazságot, a túlzott csapadékot, és fagytűrő. Annyira bőven terem, hogy minden takarmánynövényt felülmúl többszörösen! A mínusz 30 ºC fokos telet is mindenféle íz változás nélkül elviseli a talajban, hasznos tulajdonságait meghatványozva várja a tavaszt. Elegendő némi komposztot szórni a talajra, és egyszer kikapálni a gyomokat, amíg ki nem fejlődik a lombozata. Ősszel vagy tavasszal a talaj felett levágjuk a szárakat. Szeretik az egerek, és a mezei pocok, viszont így megelégednek a csicsókával, és mást nem rágcsálnak meg a kertben. Ősz végén megtámadhatja a lisztharmat, ilyenkor a levágott szárakat égessük el, vagy tegyük a komposztdomb belsejébe.

A csicsóka tárolása
A csicsóka vékony héja nem viseli el a burgonyához hasonló tárolási módot, és a pincében egy hónap alatt tönkremegy. Talán ez volt a fő oka annak, hogy elvesztette népszerűségét, és ugyan többször is megmentett népeket az éhezéstől, mégsem maradt meg a közismert zöldségek között. Manapság kezdi reneszánszát élni, talán a jobb tárolási lehetőségek visszahozzák a csicsókát a köztudatba.
A hűtőszekrényben is elég gyorsan megfonnyad. A vásárlásnál, mindig vegyük kézbe kemény, és feszes héjúnak kell lennie. A megfonnyadt csicsóka, mint minden más zöldség is sokat veszített értékes vitamin és tápanyagtartalmából. (gyakorlatilag felesleges ballasztanyag a szervezetnek).

A csicsóka tisztítása vagy nem tisztítása némileg megosztja a rajongóit is. Elvileg lehet egy gyökérkefével megtisztítva héjastól felhasználni. Ennek negatívumait a következőkben látom
•    Ha nagyon göcsörtös nem tudjuk teljesen lemosni a földet róla.
•    A földet soha nem tudjuk tökéletesen lemosni a gyökérzöldségekről ezért mindenképpen meg kell hámozni őket.
•    A hőkezelés során a héja, mint egy vastag bőr elüt a belső rész állagától, és nagyon könnyen túlfőzhetjük a gumókat.
Ugyan vannak olyan vélemények a gasztronómiában, hogy intenzívebb héjastól a csicsóka íze, viszont a fentiek miatt, inkább meghámozva javaslom elkészíteni. Véleményem szerint inkább a fajta határozza meg mennyire intenzív a dió íze, és milyen állagú a csicsóka.


A csicsóka vitamintartalma
BÉTA KAROTIN, az A vitamin elővitaminja, mint antioxidáns a szabad gyökök, megkötésével méregtelenít, növeli az immunitást, kiküszöböli a rákkeltő anyagokat, védi a sejtek falát, és megakadályozza azok rosszindulatú rákos elfajulását (tüdő, hólyag, gyomor, végbélrák)
B VITAMINOK, anyagcserevédők, növelik az immunitást, májvédő, és méregtelenítő. Hőhatásra nem bomlanak fel, és elsősorban a B vitamin tartalmú élelmiszerek főzővize tartalmazza őket, ezért javasolt az ilyen főzővizek, leves vagy más formában történő felhasználása.
A C VITAMIN aszkorbinsav növeli a szervezet ellenálló képességét, segíti a fertőzések leküzdését, rákellenes hatását pedig elsősorban, mint sejtvédő, antioxidáns, a sejtek közti információátadás javításával, valamint a rákkeltő nitrózaminok megkötésével fejti ki.

A csicsóka gyógyhatása
A csicsóka fantasztikus betegségmegelőző tulajdonságokkal rendelkezik, növeli az állóképességet, igazi de ártalmatlan doppingszer.
Elhízás, és zsíranyagcsere zavaroknál. az étrend fontos részét képezi, nyersen, főzve és lé formájában.
Cukorbetegség megelőzésében, és gyógyító étrendjében. Javítja a máj anyagcsere funkcióját, és méregtelenítő hatását. Fogyasztása csökkenti az édesség iránti vágyat.
A köszvénynek mind a megelőzésében mind a kezelésében normalizálja a vér kóros húgysavszintjét, meggátolva ez által a húgysavkristályok izületi kiválását, lehetővé téve a köszvényes rohamok elkerülését.
A rosszindulatú daganatok megelőzésében és kezelésében a csicsóka gumó és sűrítmény inulinjának ásványi anyagainak, és nyomelemeinek immunstimuláló, valamint antioxidáns hatásával adhat komoly segítséget.
Az alkoholizmus ellen az iváskényszer leküzdésében, megbízható segítség.


Teljes információt nyújt a csicsókáról: Angeli István,Barta József, Molnár László A gyógyító csicsóka című könyve.

A csicsóka lé
Mivel a csicsókában sok a nem keményítő típusú szénhidrát, és az inulin, ezért ajánlott a cukorbetegek és a testsúlycsökkentők étrendjében szerepeltetni. Mivel önmagában az íze semleges más zöldség levekkel együtt fogyaszthatjuk.

Kedvenc csicsóka salátám
300g csicsóka, 20 szemi dió vagy fehér héjatlan mandula durvára vágva, fél citrom leve, 1teáskanál méz, őrölt bors, kurkuma, őrölt koriander.
Először elkészítjük az öntetet, az összes hozzávalóból, mert a csicsóka hamar megbarnul a hámozása után mindig rögtön öntözzük meg friss citromlével, vagy citromos öntettel. A csicsókát lehámozzuk, és vékony csíkokra vágjuk, vagy reszeljük, beleforgatjuk a citromos öntetbe és a dióval megszórjuk.
Tehetünk rá petrezselyem, vagy koriander zöldet, csírát, és némi chili paprikát, mindezek a fűszerekkel együtt segítik a csicsóka emésztését.



Fehérgyökér leves
200g csíkokra (julienre) vágott csicsóka, 100g julienre vágott petrezselyem gyökér, 100g julienre vágott zellergyökér, 1 vöröshagyma apróra vágva, egy-két evőkanál őrölt dió, egy evőkanál olaj,1 evőkanál citrom lé, őrölt szerecsendió, őrölt koriander, bors, friss gyömbér vékony csíkokra vágva.
Könnyebben emészthető ha, teszünk bele édesköményt is.
Az olajban enyhén megpirítjuk a fűszereket, megfuttatjuk benne a hagymát, felengedjük vízzel, beletesszük először a zellert, aztán 3 perc múlva a petrezselyemgyökeret majd 10 perc múlva a csicsókát a gyökerek főzési ideje különböző, ezért a fenti sorrend. A főtt csicsóka meglepően kellemes ízeket produkál.
Készíthetünk egytálételt ugyanezzel a recepturával, csak kevesebb vizet, és személyenként 2-3 evőkanálnyi főtt árpát adunk hozzá.

Rizskása csicsókával
Egy pohár rizs megmosva, egy evőkanál kukorica olaj, 200g apró kockára vágott csicsóka, egy közepes hagyma apróra vágva, két maréknyi csalánlevél megmosva és apróra vágva (helyettesíthetjük spenóttal, medvehagyma levelével, vagy zöldhagymával akkor a hagymát elhagyhatjuk) 1/2 kávéskanál szerecsendió, só. A díszítéshez petrezselyem vagy koriander zöldje.
Felforralunk két és fél pohár vizet, beleszórjuk a rizst először nagy tűzön főzzük, majd mérsékeljük a lángot, lefedjük és hozzáadjuk a hagymát, amikor a rizs már majdnem megfőtt a csicsókát, amikor kész akkor pedig a csalánt is belekeverjük. Tálaláskor megszórjuk frissen reszelt szerecsendióval és apróra vágott zöldfűszerekkel.

További csicsókával készült ételek receptjei megtalálhatóak itt. Csicsókával készülhetnek a leveseink,mint ez a földközi tengeri halleves, és nagyszerű lesz vele az indiai ízvilágú kelkáposztás szabdzsi. A legjobb pedig az agyagedényben sült zöldségekkel, különösen a tarlórépával együtt. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr32652196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

halk nyöszörgés 2013.09.11. 21:51:55

szeretem a csicsókát, de lusta vagyok a tisztításához, így ritkán veszek, pedig finom és az állandó fogyókúrámhoz is jó (lenne). a medvehagymás és a fehérgyökeres csicsókaleves receptet egy lélekben erős időszakomban - amikor eleve nem riaszt el az 1000 kis görcs és bibircsók kilátástalannak tűnő hámozgatása - ki fogom próbálni. azt nem is tudtam, hogy ezt a finomságot a bogarak és kukacok kerülik, így még kevésbé értem, hogy miért nem nemesítettek eddig legalább egyféle göcsörtmentes, felhasználóbarát csicsókát...
süti beállítások módosítása