Kétféle alaptészta receptet adok meg az első általában tömörebbre sikerül, viszont tojás nélküli a második lazább a kevert tészta és a piskóta közti átmenet. A krém nagyon pikáns, és különösen illik a mákos tésztához.
TORTALAP – 1 variáció
20cm átmérőjű tortaforma vajjal kikenve
100g szemes mák
150 ml narancslé
200 g vaj
80-100 g porcukor
2 tojás simára keverve
3 teáskanál reszelt narancshéj
190g rétesliszt
½ kiskanál sütőpor
1. A mákra öntjük a narancslevet.
2. A vajat habosra keverjük a porcukorral, kis adagokban hozzáadjuk a tojásokat, közben állandóan keverve, hozzáadjuk a narancshéjat, és jól kidolgozzuk.
3. Kanalanként a vajas krémhez adjuk váltogatva a sütőporos lisztet, és a narancsleves mákot. Tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben 45 percig 180ºC-on sütjük.
4. A sütőből kivéve ellenőrizzük, hogy átsült, 10 percig a formában pihentetjük, majd a szélét késsel meglazítva rácsra kifordítva hagyjuk teljesen kihűlni.
TORTALAP – 2 variáció
22-23 cm-es tortaforma vajjal kikenve
130g liszt átszitálva,
½ Sütőpor,
2 egész tojás,
100g bio cukor, vanília,
1evőkanál reszelt bio narancshéj,
120ml tej vagy rizstej,
130g vaj felolvasztva majd lehűtve,
100-200g darált mák (ha 100 g-ot teszünk bele, akkor a torta könnyebb lesz), tehetünk hozzá 2 evőkanál hidegen préselt mogyoró olajat
Sütő 180 ºC-ra előmelegítve ez a sütési hőfok is. Sütési idő 40 perc.
1. 5 percig géppel keverjük össze a tojásokat és a cukrot.
2. Keverjük hozzá a mákot és a narancshéjat
3. Keverjük finom mozdulatokkal hozzá a lisztet és a tejet, majd a vajat.
4. Öntsük a tortaformába, és szépen simítsuk el.
5. Amikor kivesszük a sütőből 5 percig, hagyjuk a formában, utána kitesszük egy rácsra hűlni.
NARANCSKRÉM
150g cukor, 2 narancs vékony csíkokra vágott narancssárga héja (az egész narancsról húzzuk le a csíkokat, ha nincs citrus hámozónk, vigyázzunk, hogy a fehér rész ne kerüljön bele, nem kell túl hosszú csíkokkal bajlódni, mert amikor szeleteljük a tortát, a késsel lehúzzuk a szelet oldalára), 2 narancs leszűrt leve (kb. 100 ml), 150g puha vaj
1. A cukrot, narancslevet és héjat, együtt felforraljuk és 5-10 percig, illetve amíg besűrűsödik, főzzük.
2. A narancshéjszálakat villával, vagy csipesszel egy tányérra helyezett rácsra kiszedjük és hagyjuk száradni.
3. A vajat habosra kikeverjük és a kihűlt finom aromás szirupot állandó keverés mellett, belecsorgatjuk. Addig keverjük, amíg habos és könnyű nem lesz.
A TORTA ÖSSZEÁLLÍTÁSA
A tésztát két egyforma lapba vágjuk, Meglocsolhatjuk brandys narancslével, a krém felét az alsó lapra kenjük, ráhelyezzük a másik lapot, és a krém másik felét rákenjük. A kés lapjával hullámos felületet alakítunk ki a tetején. Az oldalát nem kell befedni a krémmel, ettől nagyon szép rusztikus tortánk lesz. A cukrozott narancshéjat egyenletesen rászórjuk a tetejére. Egy napot hideg helyen hagyjuk állni, hogy teljesen megdermedjen, és összeérjenek az ízek.