A medvehagyma arra inspirál, hogy új ételekkel kísérletezzünk, hiszen nem oly régen vált közkedveltté, és közismertté nálunk.
A töltelék fűszerezése a padlizsán hazájából, Indiából származik, most összevágott medvehagymával gazdagítva és a rendelkezésünkre álló nagy padlizsánokra átírva. Az eredeti változatban kis hosszúkás lila padlizsánokat félbevágva megtöltünk, cérnával összekötözünk, és olajban kisütjük. A lehámozott padlizsánkarikákból pedig két szelet közé kenjük a tölteléket és pakorába (csicseriborsó lisztből készült tészta) mártva kisütjük.
2-3 adaghoz:
1 közepes padlizsán
3 evőkanál mandula ledarálva
1 evőkanál őrölt koriander
1 teáskanál garam masala
1 teáskanál kurkuma
¼ teáskanál chili
1evőkanál friss citromlé
½ teáskanál só
1 teáskanál gyömbér lereszelve
50-60g medvehagyma (egy maréknyi)
A pakorához:
3-4 evőkanál csicseriborsóliszt
só
chili paprika
hideg víz
hidegen sajtolt olaj a sütéshez
1. Meghámozzuk a padlizsánt 1 cm-es szeletekre vágjuk, és besózzuk (ez a művelet azért fontos, mert kiadja magából a nedvességet, és megpuhul így a szeletek közepe szépen benyomódik teret adva a tölteléknek).
2. A csicseriborsó lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és az erős paprikát és fokozatosan annyi hideg vizet, hogy sűrű palacsintatészta állagot érjünk el.
3. A mandulát összekeverjük a fűszerekkel, gyömbérrel, a citromlével, és az összevágott medvehagymával.
4. Leitatjuk papírtörlővel a padlizsánkarikákat, egyik szeletre ráhelyezünk 1 teáskanálnyi mandulás tölteléket, ráhelyezzük a másik szeletet és összenyomjuk finoman ügyelve, hogy benne maradjon lehetőleg az egész töltelék, az egész úgy fog kinézni, mint egy szendvics.
5. A töltött padlizsánkarikákat, belemártjuk a pakorába, és kevés olajon kisütjük, majd papírtörlőre kiszedjük, ami felitatja a felesleges olajat, és egy ruhával letakarva melegen tartjuk a tálalásig.
Főtt rizzsel és salátákkal tálaljuk. A padlizsán nagyon laktató étel, különösen, amikor olajban sül, viszont a pakora kevesebb olajat szív magába, és a fűszerek segítik az emésztését. Így ha nem eszünk túl sokat belőle, kellemes érzések maradnak utána.