A chili paprika csodálatos tulajdonságai
2012. március 31. írta: meiszner.kati

A chili paprika csodálatos tulajdonságai


Kínai tudósok bebizonyították, hogy a chili paprika hatásos szer, a halálozási statisztikák első helyét tartó szív és érrendszeri betegségek elleni védelemben, írja a medical Xpress


A szakemberek a kapszaicin, és a hozzá közel álló alkaloidok a kapszaicionidok tulajdonságaira koncentrálták a figyelmüket. Pontosan ezek adják a jalapeno, a habanero és más chili paprikafajták égető erejét.


A kapszaicint már régóta használják a gyógyításban, az izületi gyulladások és izomfájdalmak ellen használt kenőcsökben.


Az is régóta bebizonyosodott, hogy a chili paprikával készült étel csökkenti a magas vérnyomást, és  a vér koleszterin szintjét, meggátolja a vérrögök kialakulását, melyek részlegesen, vagy teljesen elzárhatják a véráramlás útját.


A mi vizsgálataink kiszélesítették a megértését annak, hogy ezek a chiliben meglévő anyagok hogyan segítik a szív egészségének javulását. Ismertté vált hogyan hatnak a génekre, és más rendszerekre, melyek hatással vannak az erek állapotára, és a koleszterinszintre, mondja a tanulmány szerzője Chen J a  Hong Kongi Kínai Egyetem (Chinese University of Hong Kong).


Magas koleszterintartalmú étrenden tartott rágcsálók két csoportja közül, amelyik kapszaicionidokat is kapott, alacsony koleszterinszinttel rendelkeztek a kontrol csoporttal szemben. Az eredményeket analizálva arra a következtetésre jutottak, hogy a kapszaicin, és a kémiai összetételükben hozzá hasonló anyagok, csökkentik a „rossz” koleszterin szintjét, (nem hagyja lerakódni, fokozza a lebomlását, és kijuttatja a szervezetből a széklettel) viszont nincsenek hatással a „jó” koleszterin szintjére. Blokkolja annak a génnek a hatását, amely a ciklooxigenaz-2 enzimet termeli ( ez az anyag készteti az ereket az összehúzódásra, ezzel nehezítve a vér eljutását a szívhez és más szervekhez). Az így blokkolt gén hagyja ellazulni az izmokat, és így az ereken több vért enged át.


A kapszaicionidok egy sor tényezőre vannak hatással, melyek a szív, és a vérerek  egészségével kapcsolatosak.


Ugyanakkor nem ajánlatos túlságosan sok erős paprika fogyasztása. Ne feledkezzünk meg itt sem a mértékletességről.


A chili paprika nem helyettesíti az idők során bevált gyógyszereket, viszont egy nagyszerű kiegészítő szer egészségünk megőrzéséhez.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr294352983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása