Céklasaláta dióval és tormalevéllel
2012. április 17. írta: meiszner.kati

Céklasaláta dióval és tormalevéllel


Az egyszerű főtt cékla olyan hozzávalókkal gazdagodhat, hogy egy különleges kiegészítője lehet még az ünnepi menüsornak is. Amúgy pedig valamilyen teljes kiőrlésű lisztből készült  kenyérfélével önálló vacsora, vagy leves mellett ebéd. Már a színe energiával tölt fel bennünket, és változatossá teszi a terített asztalt.

A zsenge tormalevelet még nem igen láttam árusítani, de ha kistermelőtől vásárolunk, megkérdezhetjük tudna-e hozni nekünk. Természetesen legegyszerűbb, ha a kertünkben növő torma belső kis leveleiből szedünk. Megismerkedve vele gazdagítja a nálunk olyannyira szegényes zöld leveles zöldségek választékát.
 


2 személyes adaghoz

1 közepes cékla
2 evőkanál dió
5-6 zsenge tormalevél, +2 a díszítéshez
1 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál friss citromlé
ha bio citromunk van némi lereszelt héja
½ teáskanál őrölt koriandermag

½ teáskanál finomítatlan nádcukor
frissen őrölt bors

zöld chili paprika ha szeretjük az erőset



A céklát héjastól megfőzzük, vagy a sütőben puhára sütjük, majd meghámozzuk, lereszeljük, de különösen szép julienre vágva. A tormalevelet csíkokra vágjuk.
A diót egy mozsárban összetörjük, vagy összevágjuk.
Összekeverjük az összes hozzávalót, fél egy órát hagyjuk összeérni az ízeket.

Gyakorlatilag bármilyen étel kísérője lehet, nem is tudok olyan ízt, amivel ne harmonizálna.

Korábban már részletesen írtam  a cékla termesztéséről, hatóanyagairól és gyógyhatásairól.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr754455754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása