A sok-sok hagyma, azok változatos előkészítési módjai, és az olajos sűrű paradicsomszósz rendkívül lágyan beburkolja a csicseriborsó szemeket. Az egyik legkedvesebb ételem. Még egy zöldséges fogással , most egy tejszínben párolt spenóttal, rizzsel,és alma csatnival tálaltam fel.
4 adaghoz:
200g száraz csicseriborsó
4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál reszelt gyömbér
3 nagy hagyma
200g közepesen sűrű paradicsomszósz
1 teáskanál római köménymag
2 teáskanál koriandermag
2 kardamom
10szem bors
1/2 fahéjrúd
3-4 szegfűszeg
csipetnyi asafoetida
3-4 evőkanál olíva olaj
1 teáskanál mangópor
1 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál garam masala
1/2 citrom
néhány szál korianderzöldje, vagy petrezselyemzöldje
A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk 2-3 l vízben, melyhez 1 teáskanál szódabikarbónát is adunk. Másnap feltesszük főni(kuktában gyorsabban megfő) hozzáadjuk az egyik hagymát összevágva, a szegfűszeget, fahéjrudat, borsot, római köményt, és az asafoetidát. Forrástól számítva egy óra alatt megfö. Leszűrjük, és tegyük félre a főzőlevet is.
Az olíva olajon megsütjük a második összevágott hagymát, közben a harmadik hagymát, fokhagymát, és a lereszelt gyömbért mixerben pépesítjük. Amikor a pirított hagymánk halványsárga hozzáadjuk a pépet és azzal is sütjük most már állandóan kevergetve, hogy le ne égjen. Hozzáadjuk az összes többi fűszert ezzel is egy percig pirítjuk, és aztán jöhet a megfőtt csicseriborsó, és a paradicsomszósz. Adjunk hozzá a főzőléből, és 10-15 percig összefőzzük.
Citromgerezdekkel, és a korianderlevelekkel díszítve tálaljuk