Gombás csónakok
2012. december 18. írta: meiszner.kati

Gombás csónakok

gombáskis01.jpg

A gombával töltött kelt tészta nyitott változata, így a töltelék még ízletesebbé válik, különösen ha teljes kiőrlésű lisztből készítjük, melynek jelentőségét újfent hangsúlyozni szeretném. Hiszen ha fehér sima lisztet fokozatosan száműzzük az étrendünkből, és a teljes búzaszemet használjuk, különösen ha ez tönkölybúza, amelynek rostjai a vízben  nagyszerűen oldódnak, tehát tápanyagai még jobban felszívódnak, sok hasznos változást tapasztalhatunk testi lelki állapotunkban. A tönkölybúza igen jó segítség az emésztőrendszeri gyulladások, ideg és csontbetegségek kezelésében. Több mint 9000 évvel ezelőtt terjedt el szinte minden kontinensen és lett az emberiség alapvető tápláléka. Étrendünkben igen fontosnak tartom az összetett szénhidrátokat, boldog kiegyensúlyozott lelkiállapotot, nyugodt alvást biztosítanak.

A természetesen kelesztett kelt tészta teljesen más hatással van szervezetünkre, mint az élesztővel készült. Az erjesztőanyag a hosszú kelesztés során lebontja a gabona cellulózszerkezetét, ezzel növelve a tészta tápértékét. Szintén a hosszú kelesztés eredményeképpen a kialakult lactobacillus tartalma biztosítja a kellő emésztéshez és kiválasztáshoz szükséges bélflórát. A megfelelő bélflóra kialakításához mindössze kovásszal kell a kenyérféléket elkészíteni! illetve ilyen módon készített termékeket vásárolni. Nem lesz szükség semmiféle étrend kiegészítőkre, kapszulákra, sem joghurtokra , melyek sok nyálkát okoznak a szervezetünkben. Erre pedig különösen a téli időszakban nincs szükségünk. A természetes bakteriális hatás és a sütés pedig majdnem teljesen semlegesíti a búza fitinsav tartalmát, míg a gyorsan kelesztett élesztős kenyérben  90%-ban megmarad a gabona fitinsav tartalma.

Nem utolsósorban pedig kiemelném a kovásszal készült tészta kiteljesedett ízét, mely a pihentetési időtől függően az édestől a savanyúig terjed.

Az emberiség 50 ezer éve eszik kenyeret és 5 ezer éve eszik biológiai lazítószerrel vagyis élesztővel készülő kenyeret,  a későbbiekben írok az antropozófus táplálkozási rendszer szerinti, a jövő mézzel és sóval készülő kenyeréről.  A két módszert kombinálhatjuk, és élesztőt is adhatunk a kovászhoz, mint azt ebben a receptben, is tesszük. Az élesztőről és hatásáról korábban már részletesen írtam, nevezetesen, hogy ártalmas e az ember számára. Másik hasonló témájú írás a blogon az élesztő és a kovász kapcsolatáról szól, azaz hogy nincsen kovász élesztő nélkül.

Először kimérjük a hozzávalókat, és hagyjuk, hogy felmelegedjenek, a lisztet ha nem frissen őrölt akkor átszitáljuk.

400 g teljes kiőrlésű liszt 

50 ml víz

15 g élesztő

100 ml tej

100 g vaj

kevés só és cukor

A töltelékhez:

400 g gomba

1 nagy hagyma

2 evőkanál olíva olaj

1 evőkanál vaj

só, őrölt bors

petrezselyem zöldje

Feltételezve hogy nem maradt kovászunk az előző sütésből kivesszük a liszt 1/4 részét és elkeverjük a vízben feloldott élesztővel, majd egy ruhával letakarva meleg helyre tesszük. Ahogyan a liszt és a víz keveréke meleg helyre kerül megindul a természetes erjedés folyamata, melyet az élesztő ugyan némileg felgyorsít. Így is legalább 5-6 órát szánjunk a kovász erjedésére,de legjobb ha a sütés előtti nap estéjén bekeverjük.

gombáskis02.jpg

Másnap hozzászitáljuk a többi lisztet, beleöntjük a tejet (ettől lágyabb lesz a tészta), a felolvasztott, langyos vajat, és jól összedolgozzuk.

gombáskis03.jpg

Az első összeállítást végezhetjük dagasztógéppel is, majd kézzel fejezzük be a folyamatot, és dagasszuk mindaddig a tésztát amíg szép sima felületű lesz és már nem tapad a kezünkhöz.

gombáskis04.jpg

Megint csak meleg helyen  letakarva hagyjuk legalább egy órát kelni, amíg a tészta a kétszeresére nem nő.

Közben elkészítjük a tölteléket.

Az olaj és vaj keverékében megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a gombát,  és tovább pároljuk,ha elfőtte a levét némi vizet öntünk alá időnként. A gomba fajtájától függően 20-30 percig pároljuk. Sózzuk borsozzuk, belekeverjük az apróra vágott petrezselyem zöldjét, és hagyjuk kihűlni.

A sütőt előmelegítjük 180 fokosra.

gombáskis05.jpg

A megkelt tésztát átgyúrjuk, kisodorjuk, és egy 8-10 cm átmérőjű szaggatóval kiszúrjuk. Minden tésztalap közepére egy evőkanál tölteléket halmozunk, és a két végét összecsípve egy csónakot formázunk belőle. Tepsire helyezzük és 15-20 percig még kelesztjük, a forró sütőben 25-30 percig sütjük. Rácsra téve hagyjuk hűlni. Még langyosan halerőleves, vagy zöldségleves mellé adjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr264970873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása