Zöldfűszeres bakui lepények
2013. június 22. írta: meiszner.kati

Zöldfűszeres bakui lepények


Végre itt a várva várt nyár. A sokféle friss zöldség és aromás fűszernövény időszaka! Éppen itt az ideje elkészíteni a híres zöldfűszeres bakui lepényeket. Lévén az Azerbajdzsán konyha most amúgy is aktuális!? - és számomra egyik pozitívuma a nagyon sok friss zöldféle a terített asztalon, és az ételekben. A rengeteg kapor, petrezselyem zöldje, koriander zöldje, segít feldolgozni a nehéz ételeket és ellátja szervezetünket a szükséges nyomelemekkel és vitaminokkal.

bakuilepényekkis01.jpg

Hozzávalók:
A tésztához
450g liszt (itt is teljes kiőrlésűt használok)
110ml víz
110ml hidegen préselt növényi olaj
1 teáskanál só

A töltelékhez
1 evőkanál vaj vagy a fenti olaj
1 csokor petrezselyem zöldje
1 csomag zöldhagyma
1 fej fokhagyma
1 tojás
50-60g feta sajt, vagy más friss sajt nagyon finom a kecske vagy báránysajt

őrölt bors

Az átszitált lisztből a vízzel, olajjal, sóval tésztát gyúrunk, megformázzuk és egy ruhával letakarva hagyjuk legalább fél órát pihenni.

Elkészítjük a tölteléket. A zöldeket összevágjuk és a felolvasztott vajban 5-6 percig pároljuk. Beleöntjük a felvert tojást, és gyorsan összekeverjük a zöldekkel. levesszük a tűzről, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és az összetört sajtot.

A tésztát nyolc egyenlő részre osztjuk - ebből négy lepényünk lesz. Vékonyra kinyújtunk két tésztadarabot, igyekezve hogy megközelítse a kör formát. Az egyik közepére halmozzuk a töltelék 1/4 részét, elsimítjuk, hogy a szélén 1-1,5cm szabadon maradjon. Ráhelyezzük a másik tésztalapot és a széleket jól összedolgozzuk, hogy a töltelék ki ne folyjon sütés közben.
Közepes tűzön egy serpenyőben, szárazon mindkét oldalon arany barnára sütjük. Ugyanígy készítjük el a másik három lepényt is. A kész lepényeket letakarva melegen tartjuk.
Levesek mellé, vagy teához, bármely étkezés része lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr905372830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.06.22. 22:35:13

nagyon különlegesnek néz ki, ilyet még nem hogy nem ettem, de még nem is láttam

Berix 2013.06.23. 12:16:28

Nagyon érdekes recept! Remélem legalább fele olyan finom lesz, mint képzelem :-)
süti beállítások módosítása