Sáfrányos rizs kesudióval
2013. július 29. írta: meiszner.kati

Sáfrányos rizs kesudióval

sáfrányosrizs01.jpg

TÖBB MINT EGYSZERŰEN RECEPT!

A köretnek általában másodlagos szerepet szánunk, holott lehet a fénypontja egy ebédnek mint ez a recept. Könnyű kiegyensúlyozott, a rizs méregtelenítő hatású a fűszerek mind segítik a szervezet működését. A legkedvesebb rizsételem a sáfrányos rizs. Semmitől sem lesz ilyen ünnepi illatos a rizs mint a sáfránytól. Nem csak azért a fűszerek királya mert olyan drága, hanem kiemeli sok-sok hasznos tulajdonsága is. Fogyasszunk rendszeresen sáfrányos ételeket, nem marad el a hatása!

A sáfrány keserű erős és melegítő hatású az ájurvéda szerint. Könnyíti az emésztést és segít az ételallergiák esetén ,nagyon jó hatású a migrénes fejfájásoknál, ezen kívül, javítja a vérkeringést, és feléleszti a női reprodukciós rendszert.

A kesudió telítetlen zsírsavjai segítenek a szív és keringési betegségek megelőzésében. Mint minden dióféle gazdag fehérjeforrás, így a vele készült rizs egy önálló étel is lehet, friss salátával, vagy ilyenkor nyáron sós-kovászos uborkával.

2 adaghoz:

5-6 sáfrányszál
1 evőkanál víz
6 evőkanál basmati rizs
1 evőkanál ghí, vagy vaj

10-12 kesudió

10-12 szen mazsola beáztatva

2 babérlevél, 
2 cm es fahéjdarab 
1-2 kardamom
forró víz

sáfrányosrizs02.jpg

A sáfrányt nem csak úgy egyszerűen beledobjuk az ételbe  először beáztatjuk egy evőkanál vízben (az étel jellegétől függően lehet 1 dl is ) legalább 10 percre .

A rizst, váltott vízben megmossuk, és beáztatjuk 20 percre, majd leszűrjük, és leszárítjuk.
Felmelegítjük a vajat, vagy ghít egy lábasban, átforgatjuk benne a kesudiót, majd beletesszük a babérlevelet, fahéjat, és a kardamomot, és egy percig átforrósítjuk a fűszereket, aztán hozzáadjuk a rizst, azt is állandóan kevergetve 2 percig pirítjuk. Annyi forró vizet öntünk hozzá, hogy egy ujjpercnyire ellepje a rizst, és kis tűzön, lefedve 15 perc alatt puhára főzzük. A beáztatott sáfrányt akkor adjuk hozzá amikor a vízzel felöntjük, vagy ha kétszínű (fehér és sárga) rizst szeretnénk akkor a végén megöntözzük vele a rizst és villával összekeverjük.

A blogon található édes változatban is lásd almás sáfrányos rizs.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr535430434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása