Hummusz - mártogató lepényekhez, kenyerekhez
2013. október 17. írta: meiszner.kati

Hummusz - mártogató lepényekhez, kenyerekhez

Lám lám milyen gyorsan kivívta magának a közkedveltséget, és rohamléptekkel elterjedt a nyugati világban  ez az ősi közel Keleti étel. Talán mert nem tartalmaz semmilyen "különleges" fűszert?  Az ilyen talányokat szinte lehetetlen megfejteni, a lényeg, hogy egy egészséges táplálék bevonult a gasztroómiai trendek szárnyán a mindennapos életünkbe. A hummusz  helyesen így két m betűvel , nem összekeverendő a felső termékeny talajréteggel a humusszal. Meghatározó alapanyaga a csicseriborsó, a tahini vagyis szezámpaszta, az olíva olaj, citrom, só bors. A tetejére olíva olaj és fekete olíva bogyó, ha szeretnénk autentikusan tálalni. persze lehet egy kis befőttes üvegben is akár, mert rövid ideig a hűtőben tárolható. Szerintem a legfinomabb frissen, és ebből is lehet annyit készíteni amennyi elfogy az adott étkezés során. További fűszerezéssel formálhatjuk. Lehet fokhagymával, római köménnyel, őrölt korianderrel, szumákkal ízesíteni, vagy megszórhatjuk valamilyen keleti fűszerkeverékkel, mint a za'atar.  Amikor mártogatóként tálalják a hummuszt, pitát, és külön kis tálkában olíva olajat és fűszerkeveréket is adnak hozzá. Iránban közkedvelt egy  igen látványos variációja a főtt céklával együtt pürésített hummusz. Amiről még nem szoktak írni, az redei receptek szerint a főtt csicseriborsó héját eltávolítjuk. Ez egy nagyon fontos momentum, és itt veszik el ennek az ételnek a lényege. A számunkra nehezen emészthető rész a héj, és amikor leegyszerűsítenek egy receptúrát az átvételkor, hogy könnyebben és gyorsabban elkészüljön  akkor nem lesz már olyan hatást érünk el vele. Aki amúgy is hajlamos a felfúvódásra, nagy hasa avagy pocakja van mindenképpen hántolt bab és borsóféléket fogyasszon. A gázképződés veszélye nem abban rejlik hogy törekszik kifelé könnyű halmazállapotánál fogva. A szervezeten belül is bekerül a véráramba és ezzel egy önmérgezés történik. Egy  bölcs azt  mondaná - bolond ember mérgezi meg magát.

Egészségre gyakorolt hatása: A csicseriborsó együttesen tartalmaz kalciumot és a beépüléséhez szükséges magnéziumot. Gazdag növényi fehérje forrás.

 

A felvételt készítette: Szeiler Gábor mtr.hu
Összeállította: Halász Gabriella mtr.hu
Zene: Late Night jazz
Ételek: Meiszner Kati
Borajánló: Pampetrics György borkereskedő

Hozzávalók

250g csicseriborsó

50 ml tahini (szezám paszta)

1 citrom leve

2 gerezd fokhagyma

só, bors

A csicseri borsót egy éjszakára beáztatjuk, némi szódabikarbónát téve a vízbe lágyítjuk a folyamatot. Másnap leszűrjük, átöblítjük és legalább 3-4 liter vízben feltesszük főni, megint csak jöhet a szódabikarbóna segítségül. Amikor felforrt, leszedjük a keletkezett habot, és ezt megismételjük időnként. Amikor megpuhult, leszűrjük, de tegyünk félre 1,5-2 dl-t a főzővízből.
A megfőtt csicseri borsót elkezdjük, keverőgépben pépesíteni és fokozatosan hozzáadjuk az olíva olajat, és a főzővízből annyit, hogy selymesen finom, de nem híg állaga legyen.
A tahinit és a citrom levét kis vizet hozzáadva sima krémesre kikeverjük, a szétnyomott fokhagymával sóval borssal együtt a csicseriborsó pasztához adjuk. 

Eredeti tálalási módja: egy lapos tálban szétterítjük, kanállal elsimítjuk, körbe a közepén egy mély barázdát húzva, ebbe olíva olajat öntünk, néhány fekete olajbogyót a tetejére helyezünk. Koriander zöldjével, vagy mentalevéllel díszítjük.

 Csicseri borsóból készült ételek a blogról:

Zöldségek csicseri borsós palacsintatésztában narancsos édeskömény sal.átával

Paradicsomos csicseri borsó curry

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr535578518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása