A vietnámi tavaszi tekercs letisztult változata. A rizstésztában shiitake gomba, és garnéla rák néhány spenótlevélen.
A shiitake gombát beáztatjuk , legalább fél órára, még jobb ha már este eszünkbe jutott hogy másnap tavaszi tekercset szeretnénk sütni. A felhasználás előtt kivágjuk a szárát, és csíkokra szeleteljük.
A garnéla rákokat felhasználás előtt sós citromos pácban tartjuk fél órát.
Négyszögletes tavaszi tekercslapokat átlósan félbe vágjuk, így két háromszöget kapunk. Vizes ecsettel megnedvesítjük, vagy egy tál odakészített hideg vízben megmártjuk, ráteszünk 2-3 spenótlevelet, 2-3 szelet gombát és egy garnélát. Szorosan feltekerjük, és forró olajban kisütjük. Először erősen felmelegítjük az olajat, és óvatosan beleeresztjük a tekercseket,hogy az olaj ellepje őket, majd csökkentve a hőfokot ropogósra sütjük, egy rácsra kiszedjük, és azonnal tálaljuk.
Amíg nedvesek azaz nyersek a tekercsek vigyázzunk, hogy össze ne érjenek, mert akkor végérvényesen összeragadnak,és kifolyhat a töltelék.
Hogy igazán ropogós legyen a tavaszi tekercs, ahhoz kétszer sütjük meg. Először, amikor éppen aranyszínűre sül kivesszük az olajból, hagyjuk egy rácson lecsorogni, majd amikor minden előkészített tekercset elősütöttünk, akkor közvetlenül a tálalás előtt még egyszer átsütjük.
A tavaszi tekercs mártogatója lehet halszósz,szójaszósz ecettel vagy anélkül, erős ha szeretjük.
Ennél a mártogatónál a mennyiségi arányokat ízlés szerint adagolhatjuk. Szétnyomjuk és összevágjuk a fokhagymát, összevágjuk az erős chili paprikát. Egy kis pohár meleg vízben elkeverjük a cukrot, fokhagymát, ecetet, majd hozzáadjuk a halszószt, és az erős piros paprikát.