A palacsintasütés sikere szerintem két dologtól függ a jó alapanyagoktól, és egy palacsintasütőtől, amelyben semmi mást nem készítünk. Itt pedig már különleges maga a gesztenyés tészta, és benne pedig finom selymes a gesztenyés töltelék. Attól kezdve hogy a szánkba vesszük az első falatot, már csak gesztenyelisztből sült palacsintára vágyunk!
Hozzávalók 10-12 palacsintához
4 evőkanál gesztenyeliszt
2 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölyliszt
3-4 dl tej
1 tojás (elhagyható)
kis só
vaj a sütéshez
Minél hígabb a tészta annál vékonyabb palacsintákat tudunk sütni belőle.
Ezt tartsuk szem előtt amikor kikeverjük a tésztát. Ehhez szép sorban csomómentesen elkeverjük a hozzávalókat egy habverővel, vagy botmixerrel. Hagyjuk legalább fél órát állni. Felmelegítjük a palacsintasütőt, egy kis darab vajat körbefuttatunk benne , és annyi tésztát hogy szép vékony palacsintákat kapjunk. Ennél a tésztánál, ha felfuttatjuk a serpenyő szélére a kapott szuper vékony réteg csodálatosan ropogósra fog sülni. Így készítik Franciaországban a házi palacsintát.
A krém hozzávalói:
2 tojássárgája
2 dl tej
1 evőkanál finom nádcukor
120 g gesztenyemassza (bio maronit használok)
A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, és beleöntjük a felforralt és 80 fokosra hűlt tejet. Összemelegítjük de vigyázzunk hogy ne melegítsük túl mert a tojássárgát összekapja. Ha ez mégis megtörténne egy sűrű szitán engedjük át a krémet. Még melegen belekeverjük a gesztenyemasszát.
A palacsintákat 1-1 evőkanál krémmel megkenjük, és félbe, majd negyedbe hajtva tányérra helyezzük, és megszórjuk pirított mandulával.