Különleges ízek keverednek, és állnak össze egy ételben. Minden falat egy külön élmény! Viktória tavi fogasfiléből készítettem el eredetileg viszont a Dorada azaz az Aranydurbincsból szoktam készíteni. Elképzelhetőnek tartom még a vajhalból mivel a hagyma és a savanykás íz ellensúlyozza a telítettségét.
Hozzávalók
500g halfilé
1/2 citrom leve
3 evőkanál olíva olaj
1 lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt római kömény
2 szál zöldhagyma
2 szál kakukkfű
1 teáskanál narancshéj kezeletlen vagy bio
60 ml frissen facsart narancslé leszűrve
160 ml száraz fehér bor
160 ml fehérborecet
2 evőkanál zöld olíva bogyó, magtalan
1/2 teáskanál cukor
só
frissen őrölt bors
csicseriborsó liszt (elhagyható)
A halfiléket megöntözzük citromlével és fóliával letakarva hideg helyen 20-30 percig pácoljuk, majd leitatjuk róluk a nedvességet papírtörlővel, besózzuk megforgatjuk a csicseriborsó lisztben (ez elhagyható) és 2 evőkanálnyi felmelegített olíva olajon mindkét oldalát 4-4 percig sütjük.
A lila hagymát karikákra, a fokhagymát lapos szeletekre, a zöldhagymát apóra vágjuk, a kakukkfűnek lehúzzuk a levélkéit. (használhatunk szárítottat is). Felmelegítjük a megmaradt 1 evőkanál olíva olajat, és először a lila hagymát sütjük 5 percig, majd a fokhagymát és a zöldhagymát hozzáadva további 2 percig együtt sütjük még. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, narancshéjat a narancslevet, bort, és az ecetet. Felforraljuk és forrón a megsütött halfilékre öntjük,majd hozzáadjuk az olíva bogyót. Amíg teljesen kihűl, összeérnek az ízek, de másnap is fogyasztható.