Mitől finom egy almatorta
2014. február 20. írta: meiszner.kati

Mitől finom egy almatorta

almás 001.jpg

Első fontos tényező egy almás süteménynél milyen alma fajtát használunk fel hozzá. Nem véletlenül kell az almás réteshez, rétesalma, amely már nyár közepétől rendelkezésünkre áll - ebből szoktam az őszi időszakra is befőzni. A másik savanykás alma a zöld alma (Granny Smith) amely téli alma és nagyon jól eltartható akár a tavasz végéig is. Ezek az almafajták önmagukban is eléggé savanykás ízűek, olyannyira, hogy ezt az ízhatást más almafajták citromlével való ízesítésével soha sem tudjuk elérni.
Ajánlom ha nagyobb kertünk van feltétlenül ültessünk egy-egy példányt ezekből az almafajtákból. Kettejük között van az érési és felhasználási ideje a nyári fontos almának, ez is egy kellemesen savanykás fajta. Mindegyikre jellemző a nagyméretű termés, amely szerintem jobban eltartható.

Második jellegzetessége ennek az almatortának a fűszerek adják meg. Nevezetesen a vanília, fahéj, kardamom, és a gyömbér. Most gondolatban képzeljük el a sütőből kiáradó illatokat, és aztán, azt , hogy milyen lehet az első falat a tortából, az omlós tészta vajassága és az alma frissessége együtt. Aki olvassa már indul is megsütni igaz be kell szerezni hozzá a kardamomot, és a friss gyömbért  -már ha eddig nem használtunk- de aztán megismerkedve velük, teázásaink, a sütés-főzés, és életünk fontos részévé válhatnak. A kardamom és a gyömbér áldásos tulajdonságairól és felhasználási módjairól ezekben a korábbi írásokban lehet olvasni.

Harmadik fontos tényező a vaj, és semmiképpen sem margarin, és az ebből készült még másnap is ropogós vajas tészta, (tudom a legtöbb helyen a torta már nem éri meg a másnapot, hiszen annyian ülik körül az asztalt, hogy elfogy még azon frissiben, viszont mindez vonatkozik arra is, hogy nyugodtan már előző nap is megsüthetjük.) Ahhoz hogy a tészta ropogós legyen, jéghideg hozzávalókkal kell dolgozni, tehát mindent lehűtünk, akár a mélyhűtőben, és robotgéppel dolgozunk, vagy csak szinte az ujjaink hegyével, nagyon gyors mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát. Az eredmény megéri ezt a kis odafigyelést!

Tehát a siker három záloga a megfelelő almafajta, a vaj, és az illatos melegítő fűszerek!!

Meghatározó tényező még a liszt minősége amely vagy teljes kiőrlésű, melynek fele lehet tönkölyliszt, vagy  ha ragaszkodunk a finomított fehér liszthez akkor legyen süteményliszt.

A leglényegesebb pedig a SZERETET amellyel készítjük!

Alma torta hozzávalói egy 24 cm-es tortaformához:

300g liszt
40g finomítatlan bio nádcukor
egy vaníliarúd belseje
150g vaj
2 tojás
1 dl tejföl
kis só
1kg alma (savanyú fajtájú mint a rétesalma és a zöldalma)
60g finomítatlan bio nádcukor
1 bio citrom héja lereszelve,
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt kardamom
1 teáskanál fahéj
100g darált dió
2 evőkanál finom bio nádcukor


A lisztet, és a cukrot a a keverőtálba szitáljuk, a kardamommal együtt Hozzáadjuk a félbevágott vaníliarúd kikapart belsejét, majd a darabokra vágott jéghideg vajat. A robotgép tésztakeverőjével nagyon rövid idő alatt morzsás állapotba kerül. Beleöntjük a tejfölt és a 2 tojássárgáját és ezzel szépen összeáll a tészta. Fóliába csomagolva hideg helyen pihentetjük, legalább egy órát, de már este is előkészíthetjük, különösen, ha sok más tennivalónk is lesz a konyhában.
Az almatöltelék elkészítését viszont legjobb frissen készíteni. Ehhez az almákat lehámozzuk,szeletekre vágjuk, hozzáadjuk a lereszelt citromhéjat, az apróra vágott friss gyömbért, a kardamomot, a csipetnyi sót és a cukrot. Lehet 10 percet állni hagyni, a keletkező levet lecsorgatni. A tészta 2/3 részét kisodorjuk, kb 30cm-es kör formára és a vajjal kikent és kilisztezett formába helyezzük, így 3-4 cm es peremet kapunk, melyet kitölt majd a töltelék. Ezt 10-15 percig elősütjük. Ilyenkor babbal szokták kitölteni,és úgy sütik a tésztát, de nagyon siettem és szerencsém volt szépen megmaradt a perem, és az alja sem emelkedett fel. ( ezt nem kell feltétlenül megkockáztatni!).A tésztára először rászórjuk a darált dió egy negyedét (ennek hiányában használhatunk búzadarát, vagy búzacsírát) majd erre kanalazzuk az almatölteléket és elsimítjuk. A két tojásfehérjét kemény habbá verjük, fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, majd belekeverjük a darált diót, ez kerül az almatöltelékre, és ennek a tetejére helyezzük óvatosan a tésztacsíkokból a rácsot.
A megmaradt 1/3 tésztát kisodorjuk csíkokra vágjuk és ebből készítjük a torta tetejére kerülő "rácsot". A tetejét megkenjük enyhén felvert tojással, vagy vízzel.
180 fokos sütőben 40-45 percig sütjük. Ne hagyjuk hogy erősen megbarnuljon a tészta!
A sütőből kivéve egy rácson hagyjuk kihűlni.

.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr955823172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása