Rizottó spárgával
2014. április 22. írta: meiszner.kati

Rizottó spárgával

spárgásrizottokis03.jpg

Még nem tudod mit főzzél ma? Mi legyen a hétvégén?  Ehhez az ételhez rizottó rizs és spárga kell,  a többi hozzávaló jó ha mindig van a konyhánkban - hagyma olíva olaj egy kis fehér bor, parmezán sajt, vaj. A mennyiséget két adaghoz adom meg, Személyenként 100 g spárga amely fedezi egy felnőtt ember napi folsav szükségletét. Ezzel megelőzhetjük a fáradékonyság, ideges nyugtalanság kialakulását, növeljük a koncentráló képességünket, sokkal összeszedettebbek leszünk.

A spárgából készült ételeket soha ne melegítsük újra, a keletkező magas nitrát tartalom miatt.
Ezt nem nehéz betartani, hiszen a spárga nagyon gyorsan megfő a zöldspárga 3, a fehér 6 perc alatt elkészül.

Ha mégis elszámoltuk magunkat a megpárolt, vagy megsütött spárgát felhasználhatjuk hidegen salátákba, szendvicsekhez 

2 adaghoz:
50g vaj
6 evőkanál rizottórizs (például vialone nano, vagy carnaroli)
50ml száraz fehér bor
200g spárga 

bors

Az alapléhez
A spárga sípok kemény része
1 hagyma egészben

A befejezéshez
23-30g hideg vaj kockákra vágva
30-40g finomra reszelt parmezán

A spárgának mindig minden részét felhasználhatjuk!!
Az alsó kemény szárrészből főzzük az alaplevet. A spárgasíp alsó kemény részét eltörve, vagy levágva tudjuk elkülöníteni hosszában félbe szoktam vágni, vagy meg lehet törni a kés nyelével, és a hagymával együtt feltesszük másfél liter vízben legalább fél, de ha van időnk egy órát főni. Amikor kész leszűrjük, kinyomjuk a zöldségből is a levet, és a szétfőtt spárgát kidobjuk! Ezt már nem esszük meg, mert csak üres rostanyagokat tartalmaz, minden tartalom kifőtt belőle.




A hagymát nagyon apróra vágjuk, és a felolvasztott vajban 5 perc alatt üvegesre pároljuk, ügyelve, hogy meg ne barnuljon! Beletesszük a rizst és átforgatjuk, hogy minden szemet bevonjon a vajas hagyma, és átmelegszik, de nem piruljon meg, hozzáöntjük a bort, és amikor elpárolgott akkor elkezdjük merőkanalanként hozzáadni az alaplevet, miközben folyamatosan keverjük.

10 percnyi főzés után beletesszük a spárgát, amit nem főzünk meg előre, csak összevágjuk — célszerű a spárgafejeket különválasztva teljesen a végén beletenni, mert hamarabb megfő, mint a szárrész, illetve ha ezekkel szeretnénk díszíteni a rizottót akkor külön blansírozzuk őket.



Amikor a rizottó elkészült félretesszük, és hagyjuk egy percig hűlni, csak ezután keverjük bele a vajat és a reszelt parmezánt, ekkor sózzuk, borsozzuk, és azonnal tálaljuk.

Ugyan a spárga a rizzsel együtt már elegendő tápértékkel bír hogy egy önálló étel legyen, ezért már inkább az ízek fokozásaként a képen, egy tamarindos szójaszósszal ízesített sült fafüle gombával tálaltam

spárgásrizottokis02.jpg

 

Díszítésként és az ízek további változatosságához a piros nyelű mángoldot, és a rizottó színével harmonizáló  medvehagymavirágot, és tulipánvirágot használtam. Az ehető virágokról a nevükre kattintva olvashattok. 

A  shiitake gombával készült változat receptje ide kattintva megtekinthető.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr536044840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása