Fűszeres cseresznyés meggyes rétes
2014. június 20. írta: meiszner.kati

Fűszeres cseresznyés meggyes rétes

 meggyescseresznyésstrudel03.jpg

Egy nagyon finom átmenet a leveles és az omlós tészta között és a kétféle gyümölcs is nagyszerűen harmonizál benne. Az eredmény magáért beszél és a töltelék változtatható az idénytől függően. Ugyanezzel a tésztával készítem a gombás, juhtúrós és spenótos táskákat. Ha nem szeretnénk az egész tésztát felhasználni a hűtőben 3 napig tárolható.
A tésztánál fontos hogy minden hozzávaló hideg legyen. Az csak egy személyes ajánlás hogy bio legyen! Érdemes utánanézni és akár belegondolni hogy hányszor permetezik a konvencionálisan termesztett búzát!!!

meggyescseresznyésstrudel01.jpg

Hozzávalók 2 rúdhoz:
150 g finomliszt
100 g rétes liszt
250 g vaj
1/2 teáskanál szódabikarbóna
csipetnyi só
annyi jéghideg víz amivel összeáll a tészta
1/2 kg cseresznye
1/2 kg meggy
100 g dió ledarálva
1/2 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál gömbér por
1/2 teáskanál őrölt kardamom
cukor a gyümölcs édességétől függően

meggyescseresznyésstrudel02.jpg


A liszteket egy tálba szitáljuk a szódával és a sóval, és belereszeljük a hideg vajat. Nagyon gyors mozdulatokkal összeállítjuk, hogy minél kevesebb meleggel érintkezzen a tészta, nem is kell hogy teljesen sima legyen, és nem kell eldolgozni a vajat sem teljesen. Egy fóliába csomagoljuk és a hűtőben pihentetjük legalább fél órát.
A gyümölcsöt kimagozzuk és megcukrozva hagyjuk állni, amíg levet nem eresztett, majd leszűrjük és hozzáadjuk a fűszereket, ha kell még cukrozzuk. Akár rövid ideig össze is főzhetjük a gyümölcsöket, majd újfent a keletkezett levet leszűrjük.
A tésztát kivesszük a hűtőből és két téglalapot nyújtunk belőle. A töltelék alá tesszük a darált dió felét, majd erre halmozzuk a tölteléket, és felülről is megszórjuk a maradék dióval. Jó szorosan feltekerjük, sütőlapra helyezzük. A tetejét megkenhetjük tojással, vagy vizes tejjel.
180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr206387169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása