Mítoszok és igazságok a vajról
2014. augusztus 16. írta: meiszner.kati

Mítoszok és igazságok a vajról

vajkis01.jpg 

Hasznos vagy ártalmas e a vajfogyasztás?

A vaj valóban nagyon magas telített zsírtartalmú állati eredetű élelmiszer.
Legnagyobb pozitívuma a természetes volta, és gazdag nyomelem és vitamintartalma.
Napi 50 g gyakorlatilag az átlagosan elfogyasztandó táplálékmennyiség egy harmadát teszi ki.

A dietológusok heti 50 grammot még optimálisnak tartanak.

Az állati zsírokra szükségünk van a bőr, és az inak rugalmasságának megőrzéséhez. Ugyanúgy elengedhetetlen a sejtjeink különösen a bőr megújulásához.
Ha táplálékunk nem tartalmaz elegendő zsírt, annak következményei rögtön meglátszanak külsőnkön. Törékeny haj, körmök, és hámló bőr formájában. 

Tartsuk szem előtt azt a látszólagos ellentmondást, hogy amikor fogyunk, elegendő zsírt fogyasszunk. Hiszen ilyenkor az állati zsírnak fontos szerepe van a bőr regenerálódásában, megújulásában, hogy a csökkenő zsírréteg nyomán feszes maradjon a bőrünk.
Fogyáskor a vaj mellőzésével megkockáztatjuk a bőrredők kialakulásának esélyét, melyet csak komoly beavatkozásokkal lehet eltüntetni. Ezért érdemes megfogadni, hogy ilyenkor is legalább 25g vajat fogyasszunk hetente.

Fontos hogy a napi étrendünk együttesen megfeleljen a számunkra optimális és szükséges mennyiségnek, és ezen kívül tartalmazzon fehérjéket, zsírokat, és szénhidrátokat egyaránt.


A vaj fogyasztás mértékletessége kell ahhoz, hogy maximálisan hasznos legyen a számunkra és a súlyunkat se növeljük általa.



És szólni kell még a természetességről — az a minőség, amellyel rendelkeznie kell a vajnak— kizárólagosan legalább 80-85%-os tejszínből kel hogy készüljön. Ha a csomagoláson ettől eltérő mennyiség van megadva lehetséges, hogy növényi zsírokat is felhasználtak hozzá — az ilyen terméket legjobb, ha elkerüljük.


A tisztított vaj vagy ghí, az indiai, és ájurvédikus konyha értelmezése szerint az ember számára legideálisabb zsiradék. Ide kattintva részletesen olvashatsz a ghí hasznos tulajdonságairól és elkészítéséről.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr826608197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2015.09.29. 20:57:22

Hűha, elég sok vajat eszem, amit venni szoktam, 82 % a zsírtartalom, és az összetevő édes tejszín. Semmi olyan nincs rajta amit az írás szerint figyelhetnék.
süti beállítások módosítása