Kaviár és lazac
2014. december 22. írta: meiszner.kati

Kaviár és lazac

Ünnepi előételek

A hideg előételek az ünnepi asztal  elengedhetetlen attribútumai. Felkeltik az étvágyat, díszítik az asztalt, és ünnepi légkört varázsolnak körénk. Az előétel lehet a menüsor legváltozatosabb fogása. Sokkal inkább szól a szemnek, és nem a mennyiségre hanem  az ízek különleges kifinomultságára fektetjük a hangsúlyt. Fontos az összehangolt sokféleség. Ezért célszerű egy téma köré felépíteni, ami lehet vegetáriánus, hal, kaviár, vagy gomba, illetve csirke vagy más könnyebb húsfélék. Fontos kritérium hogy az előétel ízei ne legyenek túlságosan intenzívek, a főszerepet mindig kapja a főétel, és ha előtte túlságos intenzív ingert kapnak az ízlelőbimbók, akkor eltompulnak. Egy jó módszer, amely a  Távol Keleti konyhákban bevett szokás, nevezetesen egy-egy falat rizs elfogyasztása két különböző fogás között szolgálja az előző étel semlegesítését.

karlazackis01.jpg

A kaviár és a lazac  narancssárga színe jó hangulatot generál, ételeinkben az egészséggel, életerővel kapcsolatos, és a zölddel együttesen kiegyensúlyozott ételeket kapunk. A fenséges lila színű  teríték, szalvéták még jobban emelik az ünnepi jelleget, és elfeledtetik velünk mindennapi gondjainkat. Mindezért esett a választásom ere a színkombinációra, és az ételsor összeállításánál igazán könnyű dolgom volt.

karlazackis02.jpg

Egy házi karácsonyi ünnepség ételsorának összeállításakor, az általános szempontok meghatározása után (erről írtam itt) el kell döntenünk, teljes ételsort, vagy egy könnyebb változatot választunk. Szerintem legjobb ha az ünnep nem a mértéktelen evésről szól, és a teljes ételsor könnyű, egymással összehangolt fogásokból áll, 

Bemutatásként egy halas kaviáros tálat kínálok.

karlazackis07.jpg

A kis palacsintákat sűrűbbre bekevert tésztával készíthetjük, és egy hagyományos palacsintasütőben egyszerre -5 darab is elfér, így nem fog sokáig tartani a sütésük. Felhasználásig letakarva meleg helyen tartjuk. 

karkis01.jpg

A spárga méltó társa a kaviárnak és a hidegen füstölt pisztrángnak.

Fehér spárga lévén először megtisztítjuk, aztán  3-4 percig pároljuk, vagy blansírozzuk, majd átrakjuk egy sütőtálba, tetejére vajdarabkákat teszünk, sózzuk, borsozzuk, és közvetlenül a tálalás előtt 4-5 percig grillezzük, vagy előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük.

A zöld levelek változatossága ízben, és látványban is kiemeli a tálon lévő kis falatokat. Ilyen alkalomra süssünk valamilyen finom péksüteményt a szokásosnál kisebb méretben, és azt magán a tányéron is elhelyezhetjük, hiszen abból sem kell sokat enni, gondolva a további fogásokra.

A céklás ízelítő előkészítése két részből áll a krém amely most egy diós padlizsánkrém, és a cékla megfőzése, szinte minden nap főzök vagy sütök céklát, ebben az esetben inkább a főzését ajánlom, mert azt szebben lehet szeletelni, és kevésbé intenzív az íze, így jobban összhangot alkot a krémmel.

Diós padlizsánkrém céklavariációkkal

Hozzávalók:

2 evőkanál vaj

1 hagyma

3 gerezd fokhagyma

1 pohár darált dió

1 közepes padlizsán

1 csokor petrezselyem zöldje

só, bors

1 kis hagyma

1 gerezd fokhagyma

1 kanál vaj

1/2 főtt cékla

1 evőkanál kókuszkrém, vagy kókuszreszelék

A vajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, a végén hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymá, és a diót. Az egészet állandóan keverve 2-3 perc ig pirítjuk. Közben a padlizsánt nagyobb darabokra vágjuk és 4-5 perc alatt puhára pároljuk. Itt is mint a cékla esetében nem sütjük hanem pároljuk, hogy ne legyen nagyon intenzív az íze. A diós keveréket és a padlizsánt összekeverjük, hozzáadjuk az összevágott petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, és amikor kihűlt, egy botmixerrel pürésítjük. 

A  kis hagymát megpároljuk a vajon, és a végén hozzáadjuk a lereszelt, vagy szétnyomott fokhagymát. Ha kókuszreszeléket használunk száraz serpenyőben megpirítjuk, nagyon vigyázni kell rá mert könnyen megég. Csak éppen megérezzük az illatát és már vegyük le a tűzről, és adjuk rögtön a párolt hagymához, a lereszelt céklával együtt. Még 3-4 percig összefőzzük, a végén sózzuk borsozzuk.

A cékla másik felét nagyon vékony szeletekre vágjuk, erre kenünk egy kanálnyi diós padlizsánkrémet, és a tetejére halmozunk egy kanál kókuszos céklát.

A hozzávalók halmaza, a lazackaviár mellett egy hidegen füstölt lazacpisztrángot használtam, amely nem annyira zsíros mint a lazac és némileg keményebb a húsa. Viszont sokkal nehezebb szeletelni nem lehet olyan szép vékonyra vágni. Az apróbb darabokat felhasználtam egy leveshez,, de nagyszerű salátákhoz is.

Ez az utolsó bekezdés csak Karácsonyra vonatkozik - Egy családi ünnepi vacsora előételéhez elegendő egy kis doboz vörös kaviár és ebből egy teáskanálnyit teszünk minden kis palacsintára, a lazacból pedig egy csomag amely már szeletelve van, így könnyű dolgunk lesz vele. Mindezeket most karácsony előtt a LIDL áruház hűtőpultban lévő Deluxe termékei között megtalálhatóak. (ez nem reklám a beszerzés megkönnyítését szolgálja, mielőtt bárki felháborodna honnét vegyen egy ekkora lazacot!) Spárga tavaly az Intersparban volt, remélem az idén is kapható. Amennyiben nem helyettesíthető üvegben eltett spárgával, vagy a téli spárgának nevezett fekete gyökérrel. 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr197003595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása