A szívsaláta eszembe juttatta ezt a francia főzeléket. Még zöldhagyma, és zöldborsó kell hozzá. Mindezeket ugyanott meg is tudtam vásárolni. A zöldborsós salátafőzelék igazán finom a frissen fejtett, zsenge zöldborsóból lesz, viszont azt tapasztaltam, hogy nagyon sokan nyáron is a fagyasztott zöldborsót vásárolják, így ez az étel is mint sok más elveszti lassan a szezonalitását. A zacskóból kiguruló fagyasztott borsószemek a nyárra emlékeztetnek és a vágyakozás télen még erősebbé válik a zsenge zöldségek iránt. A felolvasztást hideg vízben végezzük, akkor a fagyasztott áruk sokkal teltebbek, jobban megőrzik az állagukat az ételben. A salátaszív nem egy fajta, ha jól tippelem ezek római saláták Leveszik a külső vastagabb leveleket, és a zsenge közepe marad meg a salátának. Legtöbbször nyersen fogyasztjuk, de csak egyszer kell megkóstolni főzve utána bármelyik főtt salátás receptre igent mondunk.
A saláta bármivel együtt fogyasztható, még a gyümölcsökkel is keverhetjük, és megszünteti az erjedéses emésztést, ami igen jellemző a mai diszharmonikus táplálkozású embereknél. Vízhajtó tulajdonsága sem mellékes, és ennél már csak az idegekre gyakorolt nyugtató hatása lehet jelentősebb.
A zöldborsó tápláló, ezért akár feltét nélkül, önálló fogásként is készíthetjük, ugyanakkor tisztítja a szervezetet, megszünteti a gyulladásokat, amelyek sok súlyos betegség kezdetét jelentik. Magas, 1:1 kalcium- és magnéziumtartalma ideális ezen nyomelemek hasznosulásához.
A hagyma pedig a tüdőkre hat, melegít, elűzi a hideget, és megszünteti a vér pangását.mindemellett megszünteti az allergiás tüneteket, és a megfázás tüneteit, csillapítja a köhögést.
Összességében elmondható, hogy ez az étel tápláló és harmonizálja a szervezet működését.
Hozzávalók 2 adaghoz:
1/2 kg tisztított zöldborsó
1 teáskanál vaj
kis cukor
2 saláta szív
2 szál újhagyma
1 evőkanál vaj
só, bors.
A salátaszívet megmossuk, és negyedekre vágjuk, a zöldhagymát 4-5 cm hosszú darabokra vágjuk. A zöldborsót a teáskanál vajjal, a cukorral, kis vizet vagy alaplevet aláöntve, fedő alatt feltesszük főni. 5 perc után hozzáadjuk az előkészített salátát és a zöldhagymát, és további 5 percig főzzük. A tűzről levéve sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a hideg vajat, amitől bársonyos-sűrű mártást kapunk.
Néhány kis paradicsomot is beledobtam amitől vidámabb lett ez az étel, és egy kicsit savanykás.
Ennek a főzeléknek a video receptje itt megtekinthető.