Zöldborsós szívsaláta főzelék
2015. január 09. írta: meiszner.kati

Zöldborsós szívsaláta főzelék

zoldborsosalikis01.jpg

A szívsaláta eszembe juttatta ezt a francia főzeléket. Még  zöldhagyma, és zöldborsó kell hozzá. Mindezeket ugyanott meg is tudtam vásárolni. A zöldborsós salátafőzelék igazán finom a frissen fejtett, zsenge zöldborsóból lesz, viszont azt tapasztaltam, hogy nagyon sokan nyáron is a fagyasztott zöldborsót vásárolják, így ez az étel is mint sok más elveszti lassan a szezonalitását. A zacskóból kiguruló fagyasztott borsószemek a nyárra emlékeztetnek és a vágyakozás télen még erősebbé válik a zsenge zöldségek iránt. A felolvasztást hideg vízben végezzük, akkor a fagyasztott áruk sokkal teltebbek, jobban megőrzik az állagukat az ételben. A salátaszív nem egy fajta, ha jól tippelem ezek római saláták Leveszik a külső vastagabb leveleket, és a zsenge közepe marad meg a salátának. Legtöbbször nyersen fogyasztjuk, de csak egyszer kell megkóstolni főzve utána bármelyik főtt salátás receptre igent mondunk.

A saláta bármivel együtt fogyasztható, még a gyümölcsökkel is keverhetjük, és megszünteti az erjedéses emésztést, ami igen jellemző a mai diszharmonikus táplálkozású embereknél. Vízhajtó tulajdonsága sem mellékes, és ennél már csak az idegekre gyakorolt nyugtató hatása lehet jelentősebb.

A zöldborsó tápláló, ezért akár feltét nélkül, önálló fogásként is készíthetjük, ugyanakkor tisztítja a szervezetet, megszünteti a gyulladásokat, amelyek sok súlyos betegség kezdetét jelentik. Magas, 1:1 kalcium- és magnéziumtartalma ideális ezen nyomelemek hasznosulásához.

A hagyma pedig a tüdőkre hat, melegít, elűzi a hideget, és megszünteti a vér pangását.mindemellett megszünteti az allergiás tüneteket, és a megfázás tüneteit, csillapítja a köhögést.

Összességében elmondható, hogy ez az étel tápláló és harmonizálja a szervezet működését.

zoldborsosalikis04.jpg




Hozzávalók 2 adaghoz: 

1/2 kg tisztított zöldborsó

1 teáskanál vaj

kis cukor

2 saláta szív

2 szál újhagyma

1 evőkanál vaj

só, bors.

zoldborsosalikis03.jpg

A salátaszívet megmossuk, és negyedekre vágjuk, a zöldhagymát 4-5 cm hosszú darabokra vágjuk. A zöldborsót a teáskanál vajjal, a cukorral, kis vizet vagy alaplevet aláöntve, fedő alatt feltesszük főni. 5 perc után hozzáadjuk az előkészített salátát és a zöldhagymát, és további 5 percig főzzük. A tűzről levéve sózzuk, borsozzuk, és belekeverjük a hideg vajat, amitől bársonyos-sűrű mártást kapunk.

zoldborsosalikis02.jpg

 

Néhány kis paradicsomot is beledobtam amitől vidámabb lett ez az étel, és egy kicsit savanykás.

Ennek a főzeléknek a video receptje itt megtekinthető.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr267055041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

avissi 2015.01.09. 17:44:26

Nagyon tetszik! Nem is gondoltam most erre a nyári főzelékre és lám, itt van, el is készítem hamarosan. A nyári fejessaláta durva középtáji leveleiből szoktam néha készíteni, blansírozva párolás előtt. (A legzsengébb leveleket salátaként, nyersen fogyasztom.)

meiszner.kati 2015.01.10. 18:11:47

@avissi: igen azért ez egy nyári étel, de annyira szeretem,hogy amikor megláttam a szívsalátákat, nem tudtam ellenállni a kísértésnek.

Lázár Márta · http://fengshuitrend.blog.hu/ 2015.01.11. 21:55:52

A gyógyító konyha tiltólistájának 1. pontja, hogy SOHA nem használunk fagyasztott-felengedett terméket, sem olyat, ami éppen nem terem meg természetes körülmények közt. (A cikkben ilyen a mélyhűtött zöldborsó, a saláta és a paradicsom.) 2. Főleg télen nem, amikor a szervezet megküzd minden kis plusz hőért. 3. Amint egy ilyen felengedett készítményből készült étel bekerül a szervezetbe, nyomban megzuhan a cikkben említett harmónia. És ez még csak a kisebbik baj... Aki nem ismeri a gyógyító konyhát, jóhiszeműen főzi meg, mondván, "Tápláló és harmonizálja a szervezet működését." Holott épp a fordítottja történik!!

meiszner.kati 2015.01.11. 23:23:28

@Lázár Márta: Örvendek, hogy ilyen figyelmesen olvassák az írásomat, de az életben az egészséges táplálkozás lényegesen bonyolultabb. Egy idős legyengült embernek nem való egy ilyen étel. Viszont aki reggel evett egy kis szalonnát, vagy kolbászt, annak ez pont az egyensúlyát állítja helyre.
Az én álláspontom szerint is a fagyasztott élelmiszerek a felengedés után hordozzák a hideg tulajdonságokat, a saláta is hűtő tulajdonsággal bír, ugyanakkor megszünteti a nedves állapotokat, vízhajtó, és nyugtató. Ebben az ételben a fagyasztott zöldborsó és a saláta hidegét viszont egyensúlyba hozza a hagyma, és a bors melegítő tulajdonsága. Ehhez jön még a főzéskor hozzáadott hő. Egy recept összeállításakor így jön létre a harmónia és az egyensúly. Az étel tápláló mivel a fagyasztással a zöldborsó beltartalmi értéke nem változik. A zöldborsó magas fehérje tartalma, a saláta magas szilícium tartalma, és a bennük lévő klorofill, A, B, és C vitaminok sehová sem tűntek el.
Szerintem olyan kevés zöldséget-gyümölcsöt fogyasztunk, hogy ha nem tudjuk megtermelni ezeket, a hasznos tápanyagaik többet jelentenek számunkra mint a távolság veszélye jelent. A blogon írtam arról ha megtehetjük, miért válasszunk lakhelyünkhöz minél közelebb megtermelt élelmiszert.
Egy még fel nem engedett gombóc fagylalt, a szilveszterre ajánlott hideg pezsgő, és más hideg italok lényegesen nagyobb küzdelem elé állítják a szervezetünket. Nem is beszélve a másnapos felmelegített ételekről!
Meg valahogy ez a tél sem olyan zimankós.

Void Bunkoid 2015.09.29. 20:57:04

Jól hangzik habár ha én egy ilyet betermelnék (saláta, hagyma, borsó, jó kis cukor az erjedéshez), a Gazprom komoly konkurrenciája lennék egy darabig :)))
süti beállítások módosítása