Diós kenyér
2015. február 11. írta: meiszner.kati

Diós kenyér

Kenyérsütés

 dioskenyerkis001.jpg

Már majdnem kalács a vajtól ez a lágy karakterű francia kenyér. Különleges előételek mellé, üdvözlő falatokhoz, és csúcs sajtokkal tálalva. A vajas kenyér kedvelők biztosan függőségbe kerülnek tőle, hogy  ilyen finom kenyeret ehessünk  magunknak kell belevágni, és bátran megsütni. Sokaknak a fehér kenyér a jól bevált, és a megszokott. Na most itt a lehetőség, egy ilyen különlegesen finom kenyérrel, fokozatosan átállni a teljes kiőrlésű kenyérre. Először vegyük fordítva az arányokat, azaz legyen 150 g a teljeskiőrlésű liszt és anagyobbik fele pedig a finomliszt.

Megvallom nehéz kiválasztani melyik a legkedvesebb kenyerünk. Először is az otthon sütött, kézzel dagasztott kenyér már eleve  összehasonlíthatatlan a boltival. Aztán fontos, hogy mihez sütünk kenyeret, milyen gabonából (gabonákból), kovásszal, vagy élesztővel, miben sütjük, kemencében, sütőben, vagy kenyérsütőgépben, és sorolhatók a végtelenségig a különbözőségek. Nálam ez a kenyér bent van az első háromban. Lehet mindjárt dupla adagot sütni. Szeretem a kicsit "nedves" kenyeret, különösen amikor frissen fogyasztjuk, a javasolom folyadékmennyiséget fokozatosan dolgozzuk bele a tésztába, és ha több napra sütünk kenyeret, inkább álljunk meg a 250 ml-nél.

Hozzávalók 1 kenyérhez

350 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt 2x átszitálva ha nem szitáljuk rusztikusabb lesz a kenyerünk
150 g teljes kiőrlésű búzaliszt 2x átszitálva vagy nem fehérített finomliszt
30 g élesztő
250-280 ml langyos tej, vagy víz
70 g vaj
120 g dió darabosra vágva
1 teáskanál só
1 evőkanál bio barna nádcukor

Természetesen törekedhetünk, hogy minél többféle hozzávalónk, de leginkább a lisztek bio minőségűek legyenek.

A vajat felolvasztjuk, és enyhén megpirítjuk benne a diót, majd szűrőkanállal kiszedjük. A pirítás egészen más jelleget ad a diónak, vigyázzunk meg ne égjen, mert nem csak az ízeket rontjuk el, hanem az égett vaj és a túlhevített dió káros az egészségre.

dioskenyerkis005.jpg

A langyos tej felével krémesre keverjük az élesztőt, a másik felében feloldjuk a cukrot és a sót.
A liszt közepébe alakítsunk ki egy mélyedést, és ebbe öntsük a tejes keverékeket, majd gyúrjuk össze. Amikor a tészta már összeállt fokozatosan adjuk hozzá a langyos és leszűrt olvasztott vajat és 8-10 percig dagasztjuk azaz jól kidolgozzuk a tésztát.

dioskenyerkis003.jpg

Egy kelesztő tálat kiolajozunk és beletesszük a szép kis megformált cipót, majd lezárva meleg helyen a duplájára kelesztjük, ez körülbelül egy óra alatt megtörténik. Ha nincs kelesztő tálunk egy fóliát olajjal vékonyan bekenünk, és ezzel zárjuk le a dagasztó tálat, így ha túlkelne a tészta és eléri a fóliát nem fog hozzáragadni.
A megkelt tésztát kiborítjuk egy deszkára, átgyúrjuk, kisodorjuk körülbelül egy cm vastagra és rászórjuk a pirított diót, amit a sodrófával belenyomunk, összetekerünk, és szép cipóvá formálunk. Fél órát, illetve amíg kétszeresére nő a tészta kelesztjük. 

dioskenyerkis002.jpg

A tésztát kétfelé osztjuk és szép formás kerek cipókat formálunk belőle. A tetejükön éles késsel néhányszor bevágjuk. Egy kivajazott sütőlemezre helyezzük, és betakarjuk a beolajozott fóliával. Fél órát hagyjuk kelni.
Előmelegített forró sütőbe (200-220 fok) helyezzük. A sütési idő 30-40 perc. Rácsra helyezve hagyjuk kihűlni.



    


 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr507160253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása