Cékla hétféleképpen minden évszakban
2015. március 01. írta: meiszner.kati

Cékla hétféleképpen minden évszakban

Amikor csak cékla van otthon, akkor is tudunk csodálatos ételeket varázsolni belőle.Már itt a tavasz, a kertben vetjük az első magokat. Amíg kifejlődk a korai zöldségek, marad a téli választék. Lehet, hogy már kicsit fonnyadt, a hosszas tárolás folyamán napról napra csökkennek a hasznos tápanyagok bennük, és már unalmasak is a megszokott ételek belőlük. A megoldás újfajta receptek kipróbálása, és némi primőr zöldség, és olyan korai vitamin hírnökök mint a madársaláta pedig még jobban feldobja ezeket az ételeket.

Kezdjünk a céklalével

Első helyen a vértisztító és vérképző tulajdonsága áll. Vastartalma értékes, mert könnyen felszívódik. A nátrium és kalcium aránya (50: 5), ez lehetővé teszi a szervetlen kalcium felszívódását, ami különösen jelentős a lerakódott kalcium esetében, amely az erek „megkeményedéséhez” elsalakosodáshoz és a vérsűrűsödéshez vezet.

A céklalében lévő anyagok tisztítják a májat, veséket, epehólyagot, stimulálja a nyirokrendszer működését, növeli a vírusos fertőzésekkel szembeni ellenállóképességet, „visszaadja az erőnket”.
A daganatos betegek diétájában csak nyersen, és frissen elkészítve fejti ki a várt hatását.
A főtt cékla, a felforralt, vagy más módon tartósított, lé, már nem rendelkezik a szükséges tulajdonságokkal.
Vigyázzunk amikor elkezdjük a céklalé ivását, mindössze 10 ml céklalé is előidézhet tisztulási reakciót - amely hányingerrel, szédüléssel,és tisztulással járhat.  Ennyi ereje van a céklalének! - fokozatosan szoktassuk magunkat hozzá, kezdetben fogyasszuk egy kiskanálnyit, lassan növelve a napi mennyiséget maximum 150 mililiterig.
Elkészítés előtt a nyers céklát megtisztítjuk a felső levél felőli végét, levágjuk kb. egy harmadáig. A fehér erezetű cékla mindezekkel a tápértékekkel nem rendelkezik, lehetőleg minél sötétebb színű gumókat válasszunk. A levet gyümölcscentrifugával, vagy a céklát lereszelve és többrétegű gézen átnyomva nyerhetjük ki.

Midig lehet cékla az asztalon, valamilyen formában! A hagyma mellett a répafélék voltak az európai ember fő táplálékai. Gyógyhatásait tudva, változatos elkészítési módjainak köszönhetően szerepeltessük gyakran az étrendünkben.

A savanyított cékla már önmagában is finom kiegészítő lehet a legkülönbözőbb ételek mellé vághatjuk hosszú csíkokra és friss reszelt tormát, vagy zöldhagymát belekeverve máris megújul asalátánk.

Szintén csíkokra vágva párolt hagymával összefőzve, fokhagymával friss petrezselyemzöldjével egy szuper gyorsan elkészülő  levesünk lehet belőle. Nagyon rövid ideig kell főzni hiszen a felhasznált cékla már eredendően puha. Mivel eredendően savanyú is, így  egy fél teáskanálnyi cukrot adhatunk hozzá, és ízesítsük kakukkfűvel is, ez nagyon jól megvéd bennünket  a megfázásos időszakban.

A nyers céklából is készíthetünk frissen salátát, úgy hogy finomra lereszeljük, lehet fele-fele arányban sárgarépával is keverni, citrom levével, olíva olajjal, kis sóval összekeverni, borssal ízesíteni.

Vízben egészben puhára főzve, vagy sütőben megsütve már önmagában is nagyon finom, különösen a sült változata. Az így előkészített cékla megint számtalan saláta alapanyaga, és meghatározó eleme lehet.

bébicéklakis02.jpg

A bébicékla igen látványos eleme a terített asztalnak. (a bébicéklához egyszerűen a szokásosnál sűrűbben vetjük el a céklamagot és kelés után nem egyeljük ki, akkor a gumók egymás konkurensei a helyért és a tápanyagért, nem tudnak olyan mértékben növekedni, végeredmény pedig a sok kis bébi cékla), a hosszas tárolást viszont nehezebben vészelik át, és hamarabb megfonnyadhatnak, mint a nagyobb példányok. 

A héjában főtt cékla a közel keleti konyhákban gyakran szerepel a meze részeként a főétkezést megelőző tálak között. Szinte bármivel együtt adhatjuk. Praktikus megoldásként javaslom, hogy a konyhában mindig legyen kéznél egy kancsó forró víz. Szinte ugyanígy vagyok a céklával, szinte minden nap főzök céklát, és az éppen elkészített étel jellegétől függően a hozzá illő módon készítem el, vagy ha van mártogató meghámozva magában tálalom.

Kedvencem a főtt céklához a szezám pasztából készített krém

 

1. Tahini krém

Hozzávalók:

1 evőkanál tahini (szezám paszta)

1 evőkanál olíva olaj

2 evőkanál citromlé átszűrve

kis só

víz

1-2 gerezd zúzott fokhagyma (opcionális)

A tahinit először elkeverjük az olíva olajjal, majd tovább keverve fokozatosan hozzáadjuk a citromlevet, ettől kifehéredik, és besűrűsödik, ezután annyi vizet adunk hozzá apránként amilyen állagú mártást szeretnénk. Vigyázat van egy kritikus pont amikor már túl sok vizet adtunk hozzá az egész teljesen felhígul. Ettől ne keseredjünk el, ugyanúgy mint amikor nem sikerül a majonéz, kezdjük az egészet elölről.,és a sűrű pasztához fokozatosan adagoljuk a felhígult keveréket. Ha szeretnénk Közel Keleti ízeket varázsolni a tahini krémes céklának, azt egy kis zaatarral (arab fűszerkeverék) tehetjük meg.Ízesíthetjük fokhagymával is, ez legyen a helyzettől függő, hogy mivel tálaljuk együtt, akarunk-e fokhagymaszagúak lenni, stb.

A kész szezám paszta nem a legjobb megoldás, ezt is sokkal jobb ha frissen készítjük. Ehhez 100 g szezámmagot megőrölünk a kávédarálóban, ha nincs gépünk, akkor megtörjük mozsárban, és a receptet innét a fentiek alapján a friss szezám pasztával folytatjuk.

A céklából készült előételek a zöldség mélybordó színének köszönhetően mindig látványosak és elegánsak.

 

2. Cékla-avokádó karpaccsó citromos petrezselymes öntettel

A karpaccsó nagyon vékonyra szelt nyers húsból, olíva olajjal, ecettel, vagy citromlével készült étel, ősidők óta az olasz konyha egyik jellemző fogása. A legenda szerint Velencében, 1950-ben készítette el Giuseppe Cipriani a Harry’s Bar megalapítója Amalia Nani Mocenigo grófnő számára, akit az orvos eltiltott a főtt hús fogyasztásától. Ezt az ételt, karpaccsónak nevezte el a reneszánszkor festője Vittore Carpaccio után. 
A Cipriani által alkotott eredeti recept, rostjaira keresztben vágott vékonyra szelt marhahúsból készült. A szósz összetevői citromlé, tej, majonéz, Worchester szósz, és frissen őrölt fekete bors. Manapság a karpaccsónak neveznek  bármilyen alapanyagból készült ételt, lehet húsból, halból, zöldségekből, vagy akár  gyümölcsökből, a hangsúly a lehető legvékonyabb szeletelésen van. Többnyire előételként szerepel a menüben.

Hozzávalók 2 adaghoz:

2 db közepes cékla

1 db érett avokádó

1 nagy csokor petrezselyemzöldje

1 dl olíva olaj

1 dl frissen facsart citromlé

1/2 citrom héja lereszelve

só, bors

A céklát sütőben sütjük, így sokkal finomabb teltebb az íze. Bármit sütünk, bedobhatunk melléje néhány fóliába csomagolt céklát is, így nem csak 3-4 darab céklával megy másfél órát a sütő. A puhára sült céklákat hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk, és a vékonynál is vékonyabbra szeleteljük. Nálam a mandolin erre is tökéletesen bevált, ezen kívül ajánlom a reszelők gyalus oldalát kipróbálni.

Az avokádót kicsit vastagabbra szelhetjük, a puhasága határozza meg mennyire vékonyra tudjuk szeletelni.Ezt nagyon éles késsel szoktam megtenni.

Az öntethez egy késes keverőbe tesszük a nagy marék petrezselymet 2-3 gerezd fokhagymát, fél bio citrom héját, és levét, és 1 dl olíva olajat, kis sót, és borsot. A gépet beindítjuk, és hagyjuk minél finomabbra aprítani a hozzávalókat. Az öntet állaga kicsit folyós legyen, ha szükséges még további citromlé hozzáadásával hígíthatjuk.

karpaccsoceklaavokadokis03.jpg

Egy tányéron elhelyezzük az alsó sorban az avokádót, rá a leheletnyi vékony céklaszeleteket, és rákanalazunk a mártásból amennyi jólesik. A maradék mártást is feltálaljuk mellé. 

Ilyenkor tél végén kora tavasszal a madársaláta, galambbegy avagy valeriana saláta kedves kis tőrózsái hozzák a friss ízt asztalunkra. Mindig frissen szedjük, mert hamar elveszti a  vitamintartalmát.

3. Cékla karpaccso 

 



Ezt az ételt egy „bordó-fehér” vacsora menühöz állítottam össze először, csak később, amikor már kötetlenül mint önálló előétel tálaltam láttam meg, mennyire jól asszociál a nagy reneszánsz festő Carpaccio műveire a vörös fehér színeivel.

Hozzávalók:
4 közepes cékla
2 evőkanál vaj
2 vöröshagyma apróra vágva
2 teáskanál balzsamecet
¼ teáskanál cukor és só
50ml fehérbor
parmezán sajt
olíva olaj

A cékla akkor őrzi meg legjobban a színét és az ízét, ha sütőben sütjük meg. Igaz ez eléggé időigényes, viszont praktikus összekötni egy másik fogás sütésével, vagy például a süteménysütéssel. Ehhez a céklákat sütőzacskóban, vagy fóliában a méretüktől függően 1, 5-2 órára betesszük a sütőbe, majd kivéve, hagyjuk kihűlni a csomagolásban.
A vajat és a hagymát együtt tesszük a serpenyőbe, így elkerülhető, hogy a vaj megégjen. Fedő alatt 20 percig kis tűzön pároljuk időnként megkeverve, hogy le ne égjen, hozzáadjuk a cukrot, sót, és a balzsamecetet, majd további 20 percig pároljuk. Amikor kezd lesülni mindig egy kis bort, vagy vizet öntsünk alája. A hagymapépnek világosbarnának, de nem égettnek kell lennie! Keverőgépbe téve készíthetünk teljesen egyöntetű állagú pépet belőle.
A sült céklát megtisztítjuk, és vékony karikákra szeljük, szépen elhelyezzük a tányéron, rákanalazzuk a hagymapépet, megöntözzük olíva olajjal, és megszórjuk parmezán forgácsokkal. 

A cékla karpaccso video receptje itt látható.

4. Orosz vinaigrette saláta

vinegretkis05.jpg

Ez a zöldségsaláta a XVIII században került Oroszországba, ahol olyannyira meghonosodott, hogy az ünnepek egyik tradicionális étele lett. Amúgy inkább a skandináv konyhákra jellemző, vonásokkal rendelkezik. Az öntet összetevői ecet, mustár, olíva olaj. Elnevezése pedig egyértelműen a francia "vinaigre" - ecet szótól származik.
A klasszikus vinyegret saláta összetevői főtt burgonya, cékla, sárgarépa, hagyma savanyú uborka, vagy savanyú káposzta, egyenlő arányban, kivéve a hagymát (abból kevesebbet adunk hozzá). Készítik főtt zöldborsóval, vagy főtt száraz babbal, vannak halas, gombás változatai.
A vinyegret elkészítésénél ha nem szeretnénk hogy összekeveredjenek a zöldségek színei, akkor először az összevágott céklát keverjük össze az olaj felével, így ez a finom réteg bevonja és nem fogja meg annyira a többi zöldséget.
A hagymát közvetlenül a tálalás előtt javaslom belekeverni, és semmiképpen se tároljuk a bekevert salátát a hűtőben. Törekedjünk annyit elkészíteni amennyit frissen el is fogyasztunk. 
Tehát hogyan készítsünk egy szokványos vinyegret salátát ? 
Először szigorúan követve a kiválasztott receptet. A szakács művészete az ízek összehangolásában rejlik. A saláta ne legyen sem kifejezetten savanyú, sem édes. Az édes ízt a cékla és a sárgarépa adja. A vinyegret salátát főtt zöldségekből állítják össze, de lehet a sütőben sült változattal is próbálkozni. Aki már ismeri a főtt és sütőben sült cékla közötti különbséget, biztosan megpróbálja ebben a variációban is.
Másik fontos momentum a vágás. Amikor zöldborsóval készítjük kis egyforma kockákra vágunk minden hozzávalót. A babos változatban lehet szintén ezt választani, csak a bab méretéhez igazodjunk.
Kétféle olajjal szoktam elkészíteni hidegen préselt olíva olajjal, vagy pirított napraforgóból préselt olajjal. Mindkettő sajátos karaktert ad a salátának.
A fűszerezése rendkívül egyszerű, csak őrölt borsot adunk hozzá.
A sózásnál vegyük figyelembe, hogy a savanyú hozzávalók már eredendően sósak.

vinegretkis01.jpg

Hozzávalók:
3 db közepes cékla 
3 db sárgarépa (lehet különböző színű)
3 db közepes burgonya (nem szétfövő fajta)
150 g savanyú káposzta, vagy savanyú uborka
1 közepes lila hagyma, vagy 3 szál zöldhagyma
1 dl olaj 
1 evőkanál almaecet (ízlés szerint növelhetjük a mennyiséget)

őrölt bors
1 teáskanál mustár (opcionális)

vinegretkis04.jpg

Héjában megfőzzük a burgonyát, sárgarépát, és külön a céklát. Amikor a zöldségek megfőttek, kivesszük, meghámozzuk, és hagyjuk mindet teljesen kihűlni. Kis kockákra vagy vékony kis szeletekre vágjuk, összekeverjük az olajjal, megöntözzük az ecettel, sózzuk, borsozzuk, és óvatos mozdulatokkal, összekeverjük.

vinegretkis03.jpg

Aki nem fogyaszt hagymát vagy akinek nehéz emészteni a nyers hagymát, kihagyhatja a salátából.

A cékla kifogyhatatlan lehetőséget rejt magában, levesek, és főételek is készülhetnek belőle.

A levesek közül először álljon itt a nagy klasszikus a borscs leves. És lévén böjti időszakot élünk, annak húsmentes változata. 

 

5. Böjti borscs leves



 

4- 5 adaghoz
A zöldségalapléhez:
2 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér, 
1 vöröshagyma
5-6 káposztalevél
2 babérlevél
5-6 szem bors
½ teáskanál koriandermag

A borscshoz
4 közepes burgonya
2 közepes cékla a zöldjével együtt
50 g hidegen préselt olaj, vagy vaj
2 közepes paradicsom, vagy 2 evőkanál sűrített paradicsom
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
2 közepes vöröshagyma
1 evőkanál friss citromlé
1 teáskanál cukor
4-5 gerezd fokhagyma
1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöldje
1 evőkanál apróra vágott kapor

A zöldségalapléhez feltesszük 2,5-3l vízben a hozzávalókat, és 1-1, 5 órát főzzük.
A céklát megpároljuk az olaj felével, cukorral, és a sűrített paradicsommal, a végén hozzáadjuk a citromlevet.
A hagymát, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, megpároljuk a megmaradt olajban.
A burgonyát, és a káposztát 15 percig főzzük a fűszerekkel és a sóval együtt a zöldséglaplében, aztán hozzáadjuk a párolt zöldségeket, a csíkokra vágott céklalevelet és még10 percig főzzük. Tálaláskor a tetejére tesszük a petrezselyemzöldjét, kaprot, és az összetört fokhagymát.
A céklalevél nyári időszakban terem, hiszen az őszi betakarításkor lecsavarjuk a gumókról. Ha nem áll rendelkezésre mángold levéllel, vagy káposztalevéllel készíthetjük a borscsot. 
Amennyiben egytálételként, vagy tartalmasabb levesként szeretnénk elkészíteni, főtt babot adhatunk hozzá a párolt zöldségekkel egy időben. A bab mellé viszont  soha, semmiképpen ne kerüljön káposzta, a kettő együtt számunkra az egyik legnehezebb társítás.

Mit tegyünk ha főzés közben a gyönyörű sötét bordóból egyszer csak kifakult barnás színre vált a borscs levesünk

Először 1 evőkanál friss citromlevet, vagy 1 teáskanál ecetet tegyünk bele. Amennyiben ez nem hozza vissza a szép céklaszínt, akkor készítsünk 1- 1,5 dl friss nyers céklából levet és ezt öntsük a leveshez, forraljuk fel még egyszer, de ezután már ne főzzük sokáig.

Az ukrán borscs leves kísérőjeként pampuskit szolgálnak fel, amit úgy képzelhetünk el, mint egy töltelék nélküli buktát, sok sült hagymával, és fokhagymával. Hajdina, vagy búzalisztből készítik, a helyi tradícióktól függően.

Aki mégis a borscs levest húsos változatban szeretné elkészíteni, a receptet itt találja.

6. Céklakrém leves

A krémlevesek valamikor nagyon munkás feladatot jelentettek, manapság egy turmix gép segítségével, csodálatosan bársonyos állagot tudunk elérni.  Mindenképpen póréhagymával készítsük a céklakrém levest, mert a vöröshagyma íze nagyon kiérzik és dominálni fog, különösen a leves illatát fogja befolyásolni.

 

 

Hozzávalók:
1 nagyobb, vagy két közepes cékla
1 póréhagyma fehér része
1 evőkanál vaj
¼ teáskanál bio cukor
½  teáskanál só
½  teáskanál őrölt bors
½  teáskanál őrölt koriander 
½  teáskanál őrölt kömény
½  teáskanál kakukkfű
1 evőkanál hideg vaj 
100ml tejszín, vagy szójatejszín
1 csokor friss kapor 

A vajat felolvasztjuk egy nagy lábasban, a karikára vágott póréhagymát, cukrot, és a fűszereket megfuttatjuk rajta (néhány másodpercig, állandóan keverve), a csíkokra szelt céklát hozzáadjuk, és felöntjük ½ liter vízzel. 20-30 percig kis tűzön főzzük, majd a tejszínnel együtt turmixgépben pürésítjük. Visszaöntjük a főzőedénybe, és összemelegítjük, de már ne hagyjuk felforrni, vajdarabkákat keverünk bele, ettől még bársonyosabb állagot tudunk elérni.
Az összevágott kaporral, és frissen tört borssal szórjuk meg a tetejét.
Nagyon finom hozzá a fokhagymával bedörzsölt vajban pirított rozskenyér, vagy a vajban pirított kenyérkockák.
Ha túlfőztük a levest ezáltal elveszítette a szép „céklaszínét”, és unalmas barna lett , némi friss céklalé hozzáadásával, megint csodálatos bordó színt varázsolhatunk.

7. Töltött cékla 

 


Személyenként 1-2 közepes céklát megfőzünk, megtisztítjuk, közepét kivájjuk, apróra vágjuk, összekeverjük kevés növényi olajon rövid ideig megforgatott apróra vágott hagyma, sárgarépa, és káposzta keverékével, ezzel töltjük meg a céklákat, ha megmarad valamennyi töltelék azt kínai kel levélbe töltve mellé tehetjük.

Felülről befedjük tejföllel, és a sütőben megsütjük. A tölteléket gazdagíthatjuk apróra vágott dióval, mazsolával, vagy főtt gabonafélékkel (legfinomabb kölessel). Tálaláskor megszórjuk petrezselyemzölddel.

Egy egyszerűen tiszta böjti étel, ha vaj nélkül készítjük, a tetejét megöntözhetjük olíva olajjal.


 

 

 


 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr897228985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása