Diómártás
2015. december 15. írta: meiszner.kati

Diómártás

Kiteljesednek az ízek általa, sültekhez, grillezett, párolt, főtt zöldségekhez húsokhoz, és még salátákhoz is adhatjuk. Az ünnepi asztal elengedhetetlen szereplője, de még egy héjában sült krumpli is átlényegül tőle. A sűrűségén változtathatunk több, vagy kevesebb olaj hozzáadásával. Könnyebb lesz szőlőmagolajjal, és testesebb az olíva, dió, vagy mogyoróolajjal. Kifinomultabb a pirított és héjától megszabadított dióval. No és még az ecet fajtája is egy meghatározó tényező. 

diomartas02.jpg

Diómártás párolt lila karfiolon, héjában sült burgonyával

Hozzávalók

40 g megpirított dió
20 megpirított mandula
2 közepes paradicsom
4 gerezd fokhagyma 
½ teáskanál őrölt chili (csak ha szeretjük az erőset)
2 teáskanál vörösborecet
6 evőkanál jóféle olíva olaj
só, bors


A diót a pirítás után, amikor már nem forró a két tenyerünk között összedörzsölve ( vagy egy konyharuhában) megszabadítjuk a burkától.
1 evőkanál olíva olajban megpirítjuk az apróra vágott fokhagymát.
A paradicsomokat megszabadítjuk a héjuktól és a magoktól, egyúttal a leve is elfolyik.
Ennyi előkészület után, fogunk egy megfelelő méretű mozsarat, vagy egy mixert és az összes hozzávalót, fokozatosan adagolva hozzájuk az olíva olajat, pépesítjük.

diomartas01.jpg

 

Ajánlom ennek a diómártásnak az eredetijét legendástól, a mandulával és erdei mogyoróval készült mártást grillezett póréhagymával:

http://valodisafrany.blog.hu/2015/12/11/cal_otada_grillezett_porehagyma_mogyoros_mandulas_szosszal

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr668173294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása