Csodálatos ízt adnak az ételnek a tradicionális Indiai fűszerek.
Az északi területeken készítik ezt a tartalmas vörös lencse levest.
Az általam ismert változatok közül is kiemelkedik.
Az egyik legjobb veseerősítő étel.
Már önmagában is nagyon tápláló de kiegészíthetjük főtt basmati rizzsel, teljes kiőrlésű lepénykenyérrel , mint a paratha. Így érvényesülhet a szervezet számára ideális gabona hüvelyes párosítás.
Punjabi Masoor Dhal - Pundzsábi vöröslencse leves
Hozzávalók 4 adaghoz
240 g vörös lencse
1/2 -1 teáskanál őrölt chili paprika
1 teáskanál görögszéna
1 teáskanál fokhagyma pépesítve
1 teáskanál gyömbér lereszelve
1 evőkanál ghíí
3 evőkanál olaj
6 curry levél
1 teáskanál görögszéna mag
1 teáskanál fekete mustár mag
1 teáskanál római kömény mag
1 nagy hagyma apróra vágva
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál őrölt koriander mag
2 paradicsom meghámozva
sok koriander és petrezselyem zöldje (lehet más friss zöld fűszerekkel is kísérletezni)
A megmosott lencsét feltesszük egy közepes lábosban másfél liter vízben főni. A forrás után keletkező habot folyamatosan leszedjük. Amikor már letisztult a lé, beletesszük a chili paprikát, görögszénát, fokhagymát gyömbért, és a curry levelet, és kis tűzön puhára főzzük a lencsét.Hozzáadjuk az meghámozott összevágott paradicsomot.
A ghít és az olajat felmelegítjük egy lábosban beletesszük először a mustár magot, görögszénát és római köményt, amikor elkezdenek pattogni a fűszerek, hozzáadjuk az összevágott hagymát és kis tűzön, hogy meg ne égjen, időnként megkeverve aranybarnára sütjük, ekkor kerülnek bele a porított fűszerek, a kurkuma és a koriander.
A fűszeres hagymát a megfőtt lencséhez adjuk, és még további 10 percig összefőzzük.
Az összevágott zöld fűszerekkel megszórjuk a kitálalt dhalt.
Javaslat: hántolt mungó babból is elkészíthetjük.
A veseerősítő táplálkozásról a GASZTRONOM főzőiskolában - bővebb információ a facebook oldalon.