A rizs
2017. április 21. írta: meiszner.kati

A rizs

A rizs az emberiség felének legfontosabb tápláléka.

rizs03.jpg

A rizs története

A rizs a búzával együtt az emberiség legfontosabb, és legtöbbet fogyasztott gabonaféléje, már az újkőkor óta ismert volt, de szélesebb körben csak a déli hódításokkal terjedt el. A világban 8000 rizsfajta található. Származási helye Délkelet-Ázsia.

A rizsszemet előbb kicsépelik, hántolják, majd koptatással válik fehér rizzsé, ez biztosítja a természetes eltarthatóságát.

rizsfekete-feher01.jpg
Van hosszú, közepes, és rövidszemű, fekete, fehér, barna, vörös, basmati, és jázmin, olasz rizsfajták, arborio, karolina, illetve édes vagy pudingrizs, és még a nálunk közismert fajták közül is biztos van amit kihagytam a felsorolásból.

A rizs hatóanyagai és gyógyhatása
• B-vitaminokat, kalciumot, vasat, fehérjét, niacint keményítőt, rostot, szerves sót tartalmaz.
• Bőrbetegségek gyógyítására, hajhullás, korpásodás kezelésére a rizskorpa fogyasztása ajánlatos, bélgyulladások esetén a rizsnyák hasznos.
• Hasmenés, rossz közérzet, hányinger, székrekedés esetében javasolt, méregtelenítő étel
• A rizstejet tejérzékenységben szenvedő emberek fogyaszthatják.

A rizs tárolása
A rizst legjobb vászon, vagy juta zsákban, illetve papírzacskóban tartani.
A fehér rizs 2-3 évig is eláll, feltéve, ha nem molyosodik be.

Gasztronómiai alkalmazása, avagy mit főzhetünk a rizsből
A rizs ezerféleképpen készíthető el, és könyvet lehetne írni rizzsel készült receptekből, ezért a teljesség igénye nélküli a felsorolás,
Kapható rizsliszt, pehely, és keményítő formájában is, erjesztve belőle készül a szaké, és az ecet.
A rizs elsősorban kásaétel volt még ma is nagy előszeretettel fogyasztják Kínában reggelire, a Japánoknál is a legfontosabb étel, különböző szusikat, rizslabdácskákat, rizslepényeket, és minden étkezéshez köretként készítik, elég csak megfőzni a japán alaprecept szerint és megtudjuk micsoda, finom, aromás, illatos, pergő puha, és tapadós egyszerre. A japán élelmiszerboltok egy tucat rizsfélét kínálnak a háziasszonynak. Aztán itt van az olaszok rizottója,

rizs02.jpg

a spanyolok paelája, a kaukázusi népek plovja

rizs04.jpg

és az indiai sáfrányos rizs és a kicsari.

rizs01.jpg

A rizs rakott ételek, levesek fontos összetevője.


A rizs fajtájától és főzési módjától függ, hogy a szemek pergősek elválnak egymástól, vagy ragacsos állagú, mint a szusihoz használt főtt rizs, vagy al dente mint a rizottóhoz készített főtt rizs.

 

Barna rizs kontra fehér rizs
A barna rizs hasznos tulajdonságai akkor tudnak érvényesülni, ha szervezetünk meg tudja emészteni, ezen kívül a barna rizs:
• a korpa avasodása miatt tartósított termék
• gyomor-nyálkahártyagyulladást (gastritist) provokálhat, ezért bármelyik barna rizzsel készült ételbe a betegség megelőzésére tegyünk szegfűszeget, és kókuszreszeléket
• emészthetősége hosszantartó főzéssel érhető el (4-6 óra), főleg akkor együnk ilyen nehéz ételt, amikor fizikai munkát fogunk végezni, vagy intenzíven sportolunk.

Mint a többi gabonaféle esetében a hántolatlan rizs is több biológiai értékkel rendelkezik, ami a fényezett rizs, nem csak a csíráját, hanem a héját is elveszti a fehérje átalakító enzimekkel együtt, mégis követendőnek tartom az ájurvéda több ezer éves tanítását, mely szerint a barna rizs nehezen emészthető, ezért inkább a fehér rizst javasolja mindennapi fogyasztásra. 

A fényezett rizs meghatározás azt jelenti, hogy glükózzal és talkummal „fényesre csiszolják” a rizsszemeket. Ennek az eljárásnak az a lényege, hogy az ilyen rizs kevésbé fő szét és tapad össze.

Ajurvéda a rizsről
A fehér rizs különösen a basmati rizs a szatvikus táplálékok közé tartozik, a vata és pitta típusoknak különösen megfelel, a kapha típusnak mértékletes fogyasztása javasolt. Kis mennyiségben egyensúlyba hozza mindhárom dósát. Hűt és édes ugyanakkor jól hat a hasnyálmirigy működésre, fogyasszuk túlzott vizelet-kiválasztás, hasmenés esetében. El tudja hárítani mindhárom életkezdet - Szél, Epe, és Nyálka ártalmas tulajdonságait, növelni tudja a férfierőt, megszünteti a hányást, és a hasmenést. Mivel a rizsnek hűtő hatású, hideg időben, télen, sült dióval, vagy mungó babbal együtt készítsük el.

A barna rizs nehéz emészthetősége mellett a pitta alkatúaknál különösen növeli a hőt, és nehéz ezért nem ajánlott a kapha típusúaknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr247259465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása