Sütemény fehérben
2010. október 10. írta: meiszner.kati

Sütemény fehérben


Ezt a süteményt sokan emlegetik a nálunk kóstolt desszertek közül. Azon édességek közé tartozik, amelyeket egy díszdobozban tartva, mindig biztonsági tartalékaink lehetnek, esetleges vendégek számára, vagy ha a  szomszéd  benéz hozzánk. Csak levesszük a csodadoboz tetejét és már elő is varázsoltunk néhány süteményt.
Egy fehér ünnepi menüsor részeként  készítettem először, más ennyire egyöntetűen fehér süteményt  nehéz kitalálni. Először szinte észre sem lehet venni, hogy három rétegből áll, ezek nem csak színben harmonizálnak, ízükben is ragyogóan kiegészítik egymást.



300g fehér liszt
200g vaj
50g porcukor
1-2 teáskanál tejföl, ha szükséges
600g kókuszreszelék
600g sűrített tej
200g fehér csokoládé
20g vaj
Ehhez a mennyiséghez egy 20x40-es sütőforma

1.    A száraz hozzávalókat kimérjük, és lehűtjük, majd késsel összevágjuk a vajat, beledolgozzuk, és hideg felületen, gyorsan meggyúrjuk a tésztát. A tejfölt csak akkor tegyük bele, ha nem akar összeállni a tésztánk. Vigyázzunk, hogy minél kevesebb meleg érje a tésztánkat, a gyúrást is szinte az ujjhegyeinkkel végezzük. Fóliába csomagoljuk és 20 percig hideg helyen, pihentetjük.
2.    A sütőformát kivajazzuk, lisztezzük, vagy sütőpapírral kibéleljük. Kisodorjuk az omlós tésztát a sütőforma méretére, és óvatosan belehelyezzük. Ebből a mennyiségből már annyira vastag a tészta, hogy könnyű lesz vele dolgozni. Az áthelyezéshez feltekerjük a sodrófára és szépen a sütőforma fölé helyezve, letekerjük róla.
3.    Előmelegített sütőbe tesszük, és  180 ºC-on 10 percig sütjük.
4.    Amíg sül az omlós tészta, összeállítjuk a második réteget. Egy tálban elegyítjük a kókuszreszeléket, és a sűrített tejet.
5.    Kivesszük a sütőből a sütőformát és rásimítjuk a második réteget. Visszatesszük a sütőbe és további 10 percig sütjük, ügyelve, hogy meg ne barnuljon a sütemény.
6.    A fehér csokoládét és a vajat vízfürdőben felolvasztjuk.
7.    A sütőformát kivesszük, és még forrón rákenjük a harmadik réteget, a vajas csokoládét.
8.    Hagyjuk a csokoládét teljesen megkötni, ezért, csak másnap vágjuk fel a süteményt.


Mire ügyeljünk:

Ha tudjuk, hogy nem fogy el a süteményünk 1-2 nap alatt, ne tegyünk hozzá cukrot, mert attól puhul meg az omlós tészta.

A liszt, a kókusz, és a sűrített tej minősége határozza meg a kapott eredményt.
A liszt legyen süteményliszt vagy BL80-as liszt, leginkább a nem fehérített bio finomlisztet ajánlom.
A kókusz minél finomabbra van őrölve, és minél frissebb annál intenzívebb lesz az íze.
A sűrített tej a hozzávalók legsarkalatosabb pontja. Amennyiben lehetséges szerezzünk be a konzervdobozos kondenzált tejet. (lelőhelyek: Bp. Rákóczi téri kínai élelmiszerbolt,  Arbat élelmiszerboltok) ezek híján a tubusos sűrített tejjel kell megelégednünk.
A sütő, ne legyen túl forró, mert a tésztában levő cukor karamellizálódik és megbarnul az alsó réteg.
Kis méretekre vágjuk mert elég tömény és tápláló sütemény.




 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr722359297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása