Kijevi torta kesudióval
2012. február 05. írta: meiszner.kati

Kijevi torta kesudióval

A Kijevi tortának ugyanúgy mint a Sacher tortának sokféle receptje ismert  cukrászati és házi változatokban. Tehát elkészíthetjük akár otthon is, és megjelenhet a cukrászdák választékában. Mindenképpen nagyon különleges, a tortalapok némileg a Pavlova tortára emlékeztető állagúak, majd a választott dióféle szintén meghatározza a jelleget, és az állagot.  A receptekben a legkülönbözőbb diófélékkel, és krémekkel szeretnék elérni a hasonlóságot. Amennyiben jó minőségűek az alapanyagok mindenképpen siker koronázza majd munkánkat. Bonyolítja a valódiság kérdését, hogy az eredeti változaton  többször módosítottak az idők során.

Az eredeti receptben még kesudiót használnak, és van némi liszt is hozzáadva így kezdjük ezzel a változattal.

A felső réteg krém, és a díszítés egy része csokoládékrémmel történik, ilyenkor is elkészíthetjük egyben a krémet, majd elfelezve az egyikhez hozzákeverjük a kakaót. A torta díszítésekor felülről megkenjük a csokoládékrémmel és színes, rózsaszín(cékla), zöld (spenót), sárga (kurkuma), és fehér virágokkal díszítjük. A torta oldalát összetört, pirított kesudióval szórjuk meg.


A tortalapokhoz:
10 tojás fehérje, 100g porcukor, 100g megpirított, megőrölt kesudió, 3 evőkanál átszitált süteményliszt, vanília.


A vaníliás krémhez:
100g porcukor, 150g vaj, 1 tojássárgája, 100ml tej, 1 evőkanál konyak, vanília
A csokoládékrémhez:
100g porcukor, 70g vaj, 1 tojássárgája, 70ml tej, 2 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál konyak, vanília


Szétválasztjuk a tojások fehérjét a sárgájától ügyelve, hogy semmiképpen se kerüljön sárgája a fehérjébe, aztán egy napot hagyjuk a fehérjét állni szobahőmérsékleten. Ez az egyik lényeges elem, úgymond az a technológiai lépés amely meghatározza a tortát.

Másnap legalább 20-25 percig tartóan felverjük a tojásfehérjét,  és amikor a fehér hab megnövekedett a 4-5 szeresére, akkor finom mozdulatokkal belekeverjük a cukorral összekevert megpirított és megőrölt kesudiót, és a három evőkanál lisztet.

Ha lazább roppanósabb tortalapot szeretnénk akkor liszt nélkül, vagy csak egy evőkanál liszttel készítsük.


Azonnal, hogy össze ne essen, szétosztjuk két sütőpapírra vagy kerek 22 cm-es sütőformába, a tetejét elsimítjuk. 110-120 ºC-on két, két és fél órát sütjük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni, és levesszük a sütőpapírt.


A tojássárgáját, porcukrot a tejben állandóan keverve megmelegítjük, de semmiképpen se hagyjuk felforrni (ha mégis megtörténne, hogy felforr, akkor összecsomósodik a sárgája, — ezt megpróbálhatjuk sűrű szövésű szitán átnyomva helyrehozni).
Aztán leszűrjük, és lehűtjük. A puha vajat kikeverjük, és amikor kifehéredett, folyamatos keverés mellett fokozatosan kis adagokban hozzáadjuk a krémet, és a konyakot, amíg az egész háromszorosára meg nem növekszik.

Alsó tortalapot megkenjük a krém 1/3 részével, ráhelyezzük a másik lapot, és szépen egyenletesen a megmaradt krémmel beborítjuk az egész tortát.


Két változatban szoktam díszíteni Csak egyszerűen a krémmel beborítom, és pirított apróra tört kesudióval megszórom, vagy még cukrozott gyümölccsel díszítem a tetejét.

A színes díszítéshez a krém egy részét félretesszük, és keverhetünk hozzá valóban természetes szinező anyagokat, mint fent már utaltam rá.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr464067038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

¿Qué tapas hay? 2012.02.05. 21:36:54

Angolul cashew nut, ukránul кеш'ю, oroszul кешью (angolos latin átírásban mindkettő kesh'yu), magyarul kesudió.

Honnan származik ez a "keshudió" írásmód?

Akoska 2012.02.05. 21:42:10

A tortalapokban mennyi a cukor mennyisége? És a vanília milyen formában és mennyiségben kerül bele?

meiszner.kati 2012.02.05. 21:43:20

@¿Qué tapas hay?:köszönöm, igen magyarul kesudió, utólag javítva.

meiszner.kati 2012.02.05. 21:55:29

@Akoska: a vaníliát nem írtam komkrétan, gondolom hogy mindenki szereti azt használni, amit megszokott. Javaslom a vanília természetes változatait, mint vanília rúd belseje, vanília olaj, természetes vanília kivonat. A cukor 100g ami csökkenthető szintén ízlés szerint.

motoroskonyhaja 2015.08.29. 16:07:07

Ez a poszt az egyetlen, ahol az eredeti, autentikus kijevi torta receptje magyarul is olvasható. Gratulálok és köszönöm!
süti beállítások módosítása