Az esős ősz sok gombával jár! Erdőn, mezőn, de még a kertben is megjelennek mindenfelé szinte keresni sem kell őket, ilyenkor nem tudnak annyira elbújni. Szedésük óriási élményként megélhető esemény, még a gyakran gombászó ember számára is.
Ez az összeállítás úgy kezdődött, hogy először volt a vargánya gomba és biztosan nem akartam tejföllel vagy tejszínnel tompítani az ízeit, mindenképpen egy markáns hatást akartam elérni. Azért aláfestésként egy hagymát tettem alá és a végén fokhagymát rá. Frissítőként hogy ne legyen teljesen őszi színekben és hangulatban az étel sok összevágott petrezselyem került bele. Ezzel szerintem legjobban a hajdinakása harmonizál, így ezt készítettem melléje. A gomba és a hajdina ízben és tartalmukban tökéletesen kiegészítik egymást, egy harmonikus párost alkotnak.
A hajdina erőt ad a szervezetnek, mint minden gabonaféle tápláló viszont nem képez nyálkát. Mivel gluténmentes így a liszt érzékenyek is fogyaszthatják. Gazdag makro és mikroelemekben, zsírtartalma nagy részben telítetlen.
Bioflavonidja a C-vitaminnal együtt erősítik a szervezet kollagén-anyagcseréjét és a vérerek falát, így gátolja a vérrögképződést, csökkenti a vérnyomást.
Tehát a hajdina előnyös a vérerek számára, és hasznos a cukorbetegség gyógyításában, de jótékony hatású az érelmeszesedés ellen is.
Kiemelkedően magas élelmi rosttartalma miatt, növeli a bélperisztaltikát. Így hasznos a székrekedés kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (pl. vastag- és végbéldaganat) megelőzésében.
Két salátát mellékeltem hozzá egyik piros-sárga paradicsomból, a másik zöld olasz lapos babból készítettem, ezekhez is hagyma illetve fokhagyma társult.
Mutatom a gombákat hogy egyértelmű legyen miből készítettem, a kételkedők és "gombaszakértők" számára! Mivel ilyen szép nagyok (ez nem mindig jelent előnyt a gombáknál), nagy szeletekben sütöttem meg.
Hozzávalók 2 adag kásához:
6-8 evőkanál hajdina
2 evőkanál hidegen préselt olíva olaj, vagy vaj
só
Először a kását tesszük fel. Amíg megpuhul, és feltárja magjait, foglalkozhatunk a gombával, és még egy salátákat is készíthetünk hozzá.
A hajdinát átválogatjuk, megmossuk, egy kis lábosban hozzáadunk kétszeres mennyiségű vízzel, kis sóval. Felforraljuk, a keletkező habot leszedjük a tetejéről, majd fedő alatt 10 percig főzzük. Eztán jól lefedjük vastag ruhával és hagyjuk duzzadni a tálalásig. Egy duzzasztóládában a legideálisabb ez a folyamat.
Hozzávalók a gombához
250 g vargánya gomba megtisztítva, szeletekre vágva
1 hagyma szeletekre vágva
2-3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olíva olaj
1 evőkanál vaj
só, frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyemzöldje
Felmelegítjük egy serpenyőben az olíva olajat és a vajat, beletesszük a hagymát 5-6 percig pirítjuk, rátesszük a gombát és 15 percig sütjük. Ha a gomba leve elfő, kis vizet önthetünk alá. A végén átsütjük az apróra vágott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, és az apróra vágott petrezselyemzöldet is belekeverjük.
A paradicsomsalátához, 2-3 nagyobb paradicsomot, i kis lila hagymát vagy zöldhagymát, bazsalikomot, és chili paprikát összevágunk, sózzuk, borsozzuk, olíva olajjal, citrommal megöntözzük.
A salátababot átlósan darabokra vágjuk, vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, leszűrjük, és hideg vízbe tesszük, hogy visszakapja a szép zöld színét. Egy mozsárban sóval összetörjük a fokhagymát, fokozatosan olíva olajat adunk hozzá, és ezzel a sűrű mártással bevonjuk a babot.
Korábbi vargánya gomba recept a blogon.