Medvehagyma pestós tészta
2014. március 08. írta: meiszner.kati

Medvehagyma pestós tészta

Nagyszerű, hogy az idén ilyen korán megkezdődik a medvehagyma szezon. A hétvégén aki teheti medvehagyma gyűjtés ürügyén kirándulhat egy jó nagyot, és a megszedett zsákmányt egész héten felhasználhatja a legkülönbözőbb ételekhez. A medvehagyma annyira népszerű lett az utóbbi időben, hogy a kipusztulás veszélye fenyegeti, ezért védetté nyilvánították, így természetvédelmi területen ne szedjük. Mindig egy levelet tépjünk le tövenként, hogy a másik megmaradt tudja táplálni a hagymát. Legyen jövőre is, s majdan gyermekeinknek is lehetősége medvehagymát szedni.

Igazából a medvehagyma ízesítő, fűszer és gyógynövény, ezért mértékkel de szinte minden ételhez használhatjuk. A fokhagyma közeli rokona hatóanyagai ugyanazok, csak más mennyiségi összetételben, ennek köszönhetően nincs utó és illathatása, csak addig érezhető amíg esszük. 

Mit főzhetünk a medvehagymából

Jól megmossuk a sötétzöld leveleket, leszárítjuk, csíkokra vágjuk és hozzáadjuk, bármelyik megszokott salátánkhoz, meglátjuk mennyire újszerű lesz tőle. Lehet önálló saláta alapanyag, összekeverjük kevés olíva olajjal, citrommal, és megszórjuk pirított dióval, vagy napraforgó maggal. Lehet egyszerűen csak tejföllel összekeverni. Belekerülhet a levesekbe, párolhatjuk, töltött táskákat készíthetünk vele, rizses ételekben  kiváló, és a pestonak is lehet alapanyaga. Ugyan keverni szoktam petrezselyem zöldjével, ruccolával, vagy mángolddal hogy ne legyen annyira csípős és aktív.

pestomedvehagymakis03.jpg

Hozzávalók 2 adaghoz 

100 g medvehagyma levél

100 g petrezselyemzöldje

120 ml jó minőségű olíva olaj

80 g dió, vagy fenyőmag

80 g feta sajt (kecske,vagy juh), vagy 80 g parmezán sajt (a friss sajtok, mint a feta mindig könnyebben emészthetőek, mint az érlelt sajtok.)

200 g tetszőlege tésztafajta

parmezán sajt a tészta megszórásához

frissen őrölt fekete bors

pestomedvehagymakis02.jpg

Beletesszük az aprítógépbe a zöldeket, és ráöntjük az olíva olajat. Pépesítjük, hozzáadjuk a diót, majd  a reszelt sajtot, és tovább aprítjuk, a gép adta legsimább állagig. Eredendően mozsárban készül a pesto - így lenne az igazi! 

A tésztát megfőzzük, rákanalazzuk a pesto mártást, és megszórjuk a reszelt parmezán sajttal.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr145849304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása