Maga a lecsó elnevezés Magyar és a Magyar konyhát képviseli a világban ez vitathatatlan tény. Nálunk valószínűleg mindenkinek megvan a kedvenc lecsója és valóban órákig vitázna azon hogy ez és csakis ez az igazi lecsó. Aztán van aki többféleképpen szereti, és variálja krumplival, rizzsel a reformkonyhások biztosan amaránttal vagy quinoával (na ezzel ki is fogom próbálni!). Aztán ha körbenézünk a világ konyháiban megtaláljuk ezt az ételt a legkülönfélébb változatban, és akkor bővülhet a paletta. Csakis a változatosságot kedvelőknek. Mert ehhez már lehet hogy be kell szerezni néhány ismeretlen fűszert, és nem a legolcsóbb paprikából készülnek
Akkor vágjunk bele a lecsóba - vagyis a lecsók világába!
Hozzávalók 2 adaghoz
2 db közepes hagyma
2 evőkanál olaj vagy ghí
1 cm-es gyömbérdarab lereszelve
1/2 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál erős pirospaprika
1/2 teáskanál őrölt római kömény
1 teáskanál őrölt koriander
1/4 teáskanál asafoetida (opcionális) fokhagymával kiváltható
1 piros és egy sárga vagy zöld kaliforniai paprika, itt a képen egy félig piros, lényegében vastaghúsú paprika
2 db közepes paradicsom lehámozva, kimagozva
1/4 teáskanál frissen őrölt bors
só
A ghít felmelegítjük beletesszük a fűszereket a fent felsorolt sorrendben és 20-30 másodpercig pirítjuk, hozzáadjuk a félkarikákra vágott hagymát, üvegesre pároljuk, beletesszük a nagy kockákra vágott paprikát és lefedve 5 percig pároljuk. Közben megnézhetjük, és megkeverhetjük, hogy le ne égjen, mert vizet nem öntünk alá. Hozzáadjuk a pépesített megtisztított paradicsomot és további 15-20 perc alatt puhára főzzük. Itt már a paradicsom levessége, segít, de ügyeljünk rá hogy le ne égjen! A végén sózzuk borsozzuk.
Kurkumás basmati rizst, alma csatnit, és ghíben sült paneert tálaltam hozzá