Vajpuhára sült zödségek
2014. november 16. írta: meiszner.kati

Vajpuhára sült zödségek

Kertészkedők ebédjének is szoktam nevezni. Amikor sok otthoni teendőnk van, mint takarítás, vasalás, vagy a számomra legkedvesebb elfoglaltság a kertészkedés, mellette a sütő elkészíti az ebédünket. Az étel összeállítása után már semmi gondunk sincs vele. Aztán csak kivesszük a sütőből és tálalhatjuk a vajpuhára sült zöldségeket. Ez egy önálló, viszont az árpának köszönhetően igen tápláló étel. Valamilyen friss salátát adhatunk melléje, és mivel az időhiány áthidalására javasolom elkészíteni, tehát a saláta is legyen egyszerű. Jégsaláta vagy fejessaláta, némi petrezselyemmel, rukkolával, vagy más kerti zölddel. Egy ilyen, könnyű leveles salátákból, hagymából kevés olíva olajjal és citrommal, sóval elkészített salátát szoktam hozzá készíteni.

zöldségekagyagedénybenkis02.jpg

A zöldségek vágási módja az étel egyik meghatározó tényezője. 

Lehet vékony szeletekre vágni vagy gyalulni minden zöldséget, és lehet nagyobb darabokban hagyni.

Még egy aranyigazság - minél apróbbra vágjuk, reszeljük, gyaluljuk az alapanyagokat annál kifinomultabb lesz a belőle készült étel, és annál könnyebben tudjuk emészteni.

Ha gyakran készítjük a vágási mód és a  különböző zöldségfélék variálása változatossá teszik ugyanazt az ételt.

A hozzávalók alapvetően gyökérzöldségek, nagyon finom a padlizsán benne, az árpa tartalmassá teszi, és fűszernövények könnyítik az emésztését

Egy ajánlás:

Zöldségek:hagyma, fokhagyma, sárgarépa, tarlórépa, csicsóka, zellerszár, padlizsán, édeskömény, sütőtök,

Fűszerek: kakukkfű, oregánó, petrezselyem zöldje, egész bors, babérlevél,koriandermag,

További lényeges elemek: hidegen sajtolt olaj, árpa, víz, só,

Ezek a zöldségek összeillenek, és semlegesítik egymás kirívó tulajdonságait. A zöldségek közül, ha valamelyik hozzávaló hiányzik, vagy nem kedveljük az elhagyható, ezzel formáljuk a saját ízlésünkhöz ezt a receptet. A fűszerek viszont minél többfélét tegyünk bele.

Egy nagy fedeles agyagedényben (sütőtálban) készítjük az ételünket, amíg nincs ilyen tálunk, üveg sütőtálat is használhatunk. Az agyagedényben nagyon jól összeérnek az ízek, a hosszú sütés alatt, mégis egyben maradnak a zöldségek, és megőrzik jellegüket. A tarlórépa egyik csodálatos tulajdonsága hogy magába fogadja az étel domináns ízét. Ezt a tulajdonságát akkor lehetne legjobban érzékelni, ha hússal együtt készítenénk.

zöldségekagyagedénybenkis01.jpg

Az árpát már este beáztathatjuk, vagy legalább amíg a zöldségeket megtisztítjuk, előfőzzük. Az edény aljára terítjük az árpát, erre helyezzük a nagyobb darabokra vágott zöldségeket, megszórjuk a fűszerekkel, sózzuk, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és még jól meglocsoljuk hidegen préselt olíva vagy napraforgó olajjal. Ne sajnáljuk az olajat belőle! Lefedve betesszük a sütőbe először 200 ºC-on  egy óra múlva csökkentjük a hőmérsékletet és még egy órát sütjük. Ha kemencében sütjük reggel összekészítjük, betesszük és lassan összeérnek az ízek amire ebédelni fogunk, ebben az esetben nem kell előfőzni az árpát, és mérni a sütési időt.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr936905359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása