Ez a cékla-sárgarépa curry a joghurttal együtt már majdnem olyan mint egy főzelék mégis teljesen más. A céklából készíthető ételek minden fantáziánkat felülmúlhatják és a klasszikus ukrán borscs leves és a töltött cékla után ez is a rendszeresen készített kedves ételeink közé kerülhet.
Bármilyen zöldségekből elkészíthető ez a keralai curry. Lényeges és állandó elem, a hűtő tulajdonságokkal bíró kókuszreszelék és a fűszerek. Szerepük fontos. Segítenek az étel megemésztésében. A cékla és a sárgarépa együttes fogyasztása pedig szabályozza hormonális egyensúlyt, és különösen a menopauza időszakában javasolt.
Hozzávalók 2 adaghoz:
1 evőkanál ghí vagy olíva olaj
1/2 teáskanál fekete mustármag
1/2 teáskanál római kömény
1/2 teáskanál kurkuma
1/2 teáskanál őrölt koriandermag
1 közepes vöröshagyma
1 evőkanál kókuszreszelék
1 csokor koriander zöldje, vagy petrezselyem zöldje
1 kis chili paprika
1 teáskanál reszelt gyömbér
1/2 dl víz
1 közepes cékla
1 közepes sárgarépa
só, 1 teáskanál cukor
2 evőkanál sűrű joghurt (opcionális, a joghurt is hűt)
A nagy darabokra vágott hagymát, kókuszreszeléket, zöldeket, chilit, és a gyömbért a vízzel együtt pépesítjük.
Az olajat (ghít) felmelegítjük egy lábasban, beletesszük a fűszereket a fenti sorrendben, és 30 másodpercnyi pirítás után beleöntjük a hagymás pépet.
Tovább sütjük,először elpárologtatjuk a vizet, majd 2-3 percig még pirítjuk.
Hozzáadjuk a lereszelt zöldségeket, a cukrot, kis vizet öntünk alá, és lefedve puhára pároljuk.
Hozzáadjuk a sűrű joghurtot és sózzuk, elkeverjük, forráspontig felmelegítjük, de már nem főzzük, mert a joghurt összeugorhat a hosszabb melegítéstől.
A teljes menü sütőtökös vörös lencse dhal (azaz leves), kókuszos cékla-sárgarépa curry, sáfrányos basmati rizs, alma chatni, paratha.
Köztudott, hogy a zöldségek mérete, formája mennyire meghatároz egy ételt. A curryban eredetileg a zöldségeket különböző formákra vágjuk, viszont minél finomabbra van valami vágva annál gyorsabban megfő. Így a sietség miatt született, mert gyorsan kellett elkészülnöm vele, és nagyon finom lett így a céklás sárgarépa.