Spárgás tekercsek
2015. május 12. írta: meiszner.kati

Spárgás tekercsek

Nagyon látványosak így félbevágva, a tészta finom vajas, ropogós, a töltelék lágy. A spárga színessé és alkalmivá teszi ezeket a tekercseket, melyek amúgy börek néven akár közismertek is lehetnének.Tavasszal az első komoly zöldségféle  kertünkben a sárga, ilyenkor minden nap valamilyen ételben szerepelhet, hiszen vele a természet lehetőséget kínál  megtisztítani szervezetünket a lerakódott salakanyagoktól. A spárga fogyasztásakor nem  eme tisztulási folyamat következményeként válhat vizeletünk erős átható szagúvá. Ez abszolút született alkati adottság, és nem a szervezet elsalakosodásának következménye. A spárga fogyasztásának, kivéve az esetleges és nagyon ritka egyedi összeférhetetlenségen kívül, semmilyen negatív hatása sincs. Fogyaszthatjuk szinte minden nap, úgymond kúraszerűen.

2015_aprilis-majus_603.jpg

A spárgát ebben a receptben is csak enyhén fűszerezve némi kis szerecsendióval és őrölt fehér borssal készítjük. Éppen amennyi segíti az emésztést, de még nem nyomja el a spárga ízét. Válasszunk semleges ízű sajtot, szintén azért hogy dominálhasson  a spárga jellege. Bármilyen tésztával készíthetjük, ez határozza majd meg a tekercsek jellegét. Készítettem már vajas tésztával,sós omlós tésztával és kelt tésztával egyaránt. A rétestésztával, avagy yufka tésztával készítve ez a börek tekercselt spárgás változata.

Hozzávalók 12 tekercshez

Yufka tészta vagy rétestészta (legkönnyebb dolgozni a háromszög alakúval)

24 db a tésztalap (egy csomag, minden tekercshez 2 lapot használunk fel)
1 tojás
200 ml sűrű joghurt

100g eredeti friss juh vagy kecske feta sajt
1 tojás
3 evőkanál olvasztott vaj
Még további olvasztott vaj a tészta megkenéséhez úgy 50-60g
24 szál zöldspárga felső 10 cm-es része (az alsó feléből levest főzhetünk)

szerecsendió, őrölt fehér bors

1.    Egy tojást és a joghurtot simára keverjük, és annak figyelembevételével mennyire sós a sajt sózzuk.

2.    A sajtot összekeverjük 1 tojással,  és a 3 evőkanál olvasztott vajjal, és a fűszerekkel, ez lesz a töltelék. A sütőedényt kikenjük vajjal, illetve sütőpapírt is használhatunk.

2015_aprilis-majus_597.jpg

3.    Vizes konyharuhára teszünk egy lapot — amíg összeállítjuk, ha többet készítünk a többi tésztalap, legyen letakarva egy nedves konyharuhával, hogy ki ne száradjon — megkenjük mindenhol olvasztott vajjal, majd a joghurtos tojással, ezt lehet a kanál hátuljával is szép egyenletesen szétkenni a tésztán. Ráhelyezünk még egy lapot, és ugyanúgy megkenjük. A tojásos joghurt réteg ne legyen olyan vastag, hogy aztán kifolyjon amikor tekerjük fel a tekercset, csak éppen hogy szaftossá tegye majd azt. Erre tesszük középtájon egy evőkanálnyi tölteléket ebbe belenyomunk  2 spárgasípot, és felcsavarjuk, úgy hogy a két oldalát behajtjuk mielőtt teljesen feltekernénk.

2015_aprilis-majus_598.jpg

4.   A sütőtálba  helyezzük a tekercseket, tetejüket megkenjük olvasztott vajjal és 200 fokos sütőben 20-30 perc alatt arany barnára sütjük.A tetejét megszórhatjuk kalinjivel, vagy szezámmaggal. Ehhez előtte kenjük be tojással, vagy használhatjuk az esetlegesen megmaradt  tojásos masszát.

Ajánlom a 10 spárgás receptet ide kattintva a további mindennapokra.

Tetszésedet a tetszik gombra kattintva fejezheted ki - köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr427328526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása