Litván hideg céklaleves
2015. augusztus 07. írta: meiszner.kati

Litván hideg céklaleves

Sokféle népszerű, és közismert céklaleves létezik. A litván konyha hideg céklalevese mindannyitól eltérő vonásokkal rendelkezik. Három alapvető jellemzője a hozzávalók szigorú egyszerűsége, semmi tej, tejföl, csak és csakis kefir. A litvánok valamikor híresek voltak a jó minőségű tejtermékeikről, a vidékre a hatalmas tehenészetek voltak jellemzőek, és volt egy finom sűrű kefirjük. A nálunk kapható lehetőségek közül a kaukázusi kefirre eset a választásom. A leves négy alkotóeleme a cékla, hagyma és az uborka, kaukázusi kefirrel, és szigorúan semmi több. A legérdekesebb csavar a végén, a hideg levest gőzölgő, forró főtt krumplival esszük. A kefirben elkeveredő cékla csodálatos színe már csak hab a tortán.

ceklaleveslitvan02.jpg

A nyári hőségben igyekszünk minél kevesebb időt tölteni a meleg tűzhelynél. Megfelelő időzítéssel, ennél levesnél abszolút elkerülhető a hőguta, és maga a leves pedig kifejezetten hűteni fog. Hűt az uborka, a lehámozott héjával és a magházzal végigsimíthatjuk az arcunkat és más testrészeinket. Néhány perc múlva megérezzük a kellemes hűsítő hatását (ezért télen ha eszünk is ilyen levest ne hűtsük túl magunkat).

ceklaleveslitvan01.jpg

Hozzávalók személyenként (1 adaghoz)

100-120 g cékla

80-100 g uborka

1 szál újhagyma

1 pohár kaukázusi kefir

2 közepes burgonya

frissen őrölt bors

1 főtt tojás (ritkán szoktam hozzá feltálalni, szerintem a tojástól már nehézzé válik ez az amúgy könnyű nyári leves

Főzést igényelnek a cékla és a burgonya. Viszont eltérő időben, ezért némileg "gazdaságtalanul" külön-külön főzzük meg mindegyiket. Alternatíva, méghozzá nagyon finom változat ha sütőben, vagy kemencében tudjuk megsütni mindegyiket. A céklát megfőzhetjük már korábban, hogy ne a meleg gőzzel telített konyhában pepecseljünk az összeállítással.  

A burgonyákat héjastól feltesszük főni.

A főtt (sült) céklát amikor kihűlt meghámozzuk, majd a nagy lyukú reszelővel, lereszeljük. 

Az uborkát meghámozzuk, magjait eltávolítjuk és szintén lereszeljük. 

A hagymát 3-4 cm-es hosszú csíkokra vágjuk.

Az egészet egy tálban a kefirt folyamatosan adagolva összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk.

Amíg a zöldségeket előkészítjük, összekeverjük a kefirrel, pont megfő a burgonya.

ceklaleveslitvan04.jpg

Tálalás:

Egy tányérban feladjuk a levest, külön mellé a főtt burgonyát melléje a gőzölgő forró burgonyát, és ha tojással is gazdagítani szeretnénk, azt megfőve, félbevágva a leves tetejére helyezzük.

ceklaleveslitvan03.jpg

És itt a fogyasztás módjában rejlik a leves lényege és egyedülálló különlegessége, hogy a kanálra veszünk egy falat forró főtt krumplit, majd belemerítjük a hideg levesbe és ez így együtt valamilyen fantasztikus nyári élmény!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr767687256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása