A halak párolása
2016. január 06. írta: meiszner.kati

A halak párolása

párolthalkis01.jpg

A legegyszerűbb és a kíméletes főzésmódok közé tartozik a párolás-gőzölés, amely a halak ízét hagyja érvényesülni. A gőzöléshez az édesvízi halak közül a pontyot, amurt, vagy a busát a  tengeri halak közül a tokhalat, vagy más fehér húsú halat ajánlanám. A legfontosabb hogy teljesen friss halból készüljön, ugyanis itt semmi sem kendőzi el az állott halízt. A romló hal veszélyeiről nem is beszélve. 

Bambuszgőzölőt használok, ezt és a legtöbb párolt, gőzölt ételt ebben készítem, mert valami olyan természetes jelleget ad, "hozzáad" minden benne készült ételnek ( zöldségek, töltött tészták, halak), melyet a hetedik íznek neveznék. Használata nagyon egyszerű, a zöldségeket közvetlenül az olajjal bekent gőzölőbe helyezem, a táskák és más tészták alá kínai kel leveleket helyezek, a halakat egy porcelán vagy hőálló tányérban teszem a rácsra. Magát a bambuszgőzölőt vagy egy lábos fölé helyezzük, vagy a klasszikus kínai módja a gőzölésnek, hogy a wokba egy lefordított csészét teszünk köré öntünk annyi vizet hogy az a csészére állított bambuszgőzölőt ne érje el. Ha sikerült felcsigázni az érdeklődést a bambuszgőzölők iránt, többnyire mindegyik távol keleti élelmiszert árusító üzletben kaphatóak. (Budapesten az Ázsia bolt a Vámház körúton)

Gőzölt hal gyömbérrel és újhagymával

2 adaghoz
2 szelet friss hal
2 cm-es gyömbérdarab csíkokra vágva
2 szál újhagyma
1 evőkanál világos szójaszósz

A halat egy párolóedénybe helyezzük, megöntözzük a szójaszósszal, és rászórjuk a gyömbér, és újhagyma csíkokat.
A párolási idő mindössze 10 perc, ez idő alatt teljesen átfő a hal,  a további párolással csak veszít az ízeiből, mígnem "víz ízűvé" válik. Ezért javaslom először a vele tálalt többi étel, a saláták elkészítését, és csak az utolsó tíz percben közvetlenül a tálalás előtt gőzöljük a halat. Előmelegített tányéron tálaljuk.

keletisalátákkis03.jpg

 

Sárgarépa saláta

1/2 zöldcitrom leve és héja

1 teáskanál világos szójaszósz

1 teáskanál szezámolaj 

2-3 közepes sárgarépa

1 teáskanál só

1 teáskanál finomítatlan cukor

2 gerezd fokhagyma lereszelve

1 teáskanál friss gyömbér lereszelve

1/2 teáskanál kimchi paprika, vagy durvára őrölt erős paprika

A sárgarépát teljes hosszában vékony csíkokra (julienre) szeljük  egy mandolinnal, mindezt késsel is megtehetjük. Megszórjuk sóval és leöntjük annyi forró vízzel amennyi ellepi. Amikor már kihűlt, jól kicsavarjuk belőle a vizet, hozzáadjuk a fokhagymát gyömbért, paprikát, olajat, szójaszószt, a zöldcitrom levét és héját,és kézzel jól összegyúrjuk, eloszlatva a fűszereket..

Daykon retek saláta

Egy teáskanál nádcukrot összekeverünk 1 teáskanál (erdei) málnaecettel, és a hosszú csíkokra vágott japán fehér retket beleforgatjuk. A málnaecettől válik különlegessé, ennek híján bármilyen más természetes ecet használhatunk. Ezt a salátát közvetlenül a tálalás előtt készítsük, mert igen jellegzetes szagokat kezd árasztani rövid időn belül, viszont nagyon sokat segít a fehérjetartalmú ételek megemésztésében.

Gőzölt szójaszószos padlizsán saláta

A párolóedénye még belefért egy kis padlizsán meghámozva szeletekre vágva, és megöntözve egy evőkanálnyi világos szójaszósszal. Szintén elegendő a  10 perces párolás. Amikor megpuhult a padlizsán egy gerezd fokhagymát  lereszelve, és 1 teáskanálnyi szezámolajat hozzáadva, egy villával lazán összekeverjük. melegen előételnek, vagy önálló fogásként is tálalhatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr138244742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása