Citromcirok  Cymbopogon citratus  Lemongrass
2012. január 07. írta: meiszner.kati

Citromcirok Cymbopogon citratus Lemongrass


Az indiai konyhán kívül, egyik legjellegzetesebb fűszere a thai, és a vietnami ételeknek. Az Ázsiai országokban mindenhol termesztik és használják fűszerként és egyben gyógyszerként. A gasztronómiában frissen, szárítva, és porítva alkalmazzák.


A citromcirok az örökzöld évelők közé tartozik, vadon termő változataival a tropikus szubtropikus övezetben találkozhatunk, egyébként több mint ötven fajtája ismeretes.


Nevezik nyugat indiai citromfűnek, ami utal egyben az eredetére is. Némely elnevezése sokszor félreérthető a receptekben. A pázsitfűfélék (Poaceae) családjába tartozik de az angol megfelelője a lemongrass, ezért citromfűnek is fordítják, ami nem összekeverendő a Melissa officinalis-al (amely egyébként az árvacsalánfélék Lamiaceae családjába tartozik).

A meleg éghajlaton jellemző fertőzésektől, parazitáktól, penészgombáktól véd, csökkenti a lázat, gyógyítja a megfázást. Leghatékonyabb védelem a leishmania ellen, illóolaja gátolja a paraziták életképességét.

Illatosító és kozmetikai szerekben alkalmazzák.

A biogazdálkodásban porított szárát, illetve vízgőzlepárlással nyert illóolaját alkalmazzák, mivel megakadályozza az aflatoxin fertőzést, és a különböző penészgombák, mikotoxinok elterjedését a tárolt gabonában és ezzel megőrzi a vetőmagok csírázóképességét.

Gyógyrecept


Külsőleg megakadályozza a fertőzéseket, ezért zsíros, pattanásos bőr ápolására, és a normál bőr védelmére keverhetünk egy kellemes frissítő illatú olajat. Szem előtt tartva az ájurvéda egyik alapszabályát, mi szerint csak azt kenjük a bőrünkre, amit a szánkba is bevennénk.


50 ml mandulaolajhoz adunk 30 csepp citromcirok olajat, és 20 csepp levendula olajat, jól összerázzuk, és naponta kétszer langyos vízzel lemossuk az arcunkat, egy puha törölközővel felitatjuk, és finom mozdulatokkal felvisszük az olajkeveréket. Nem kell bedörzsölni.

Ezt az olajkeveréket eredményesen használhatjuk a talp ápolására, és rendben tartására, illetve talpmasszázshoz.

Az indiai citromfűolaj Univerzális egész éven át segítségünkre van. Aromalámában párologtatva idegnyugtató, antibakteriális, és rovarriasztó.


Az indiai citromfűolaj illóolaja elriasztja a szúnyogokat, és más rovarokat, akár a fenti olajjal közvetlenül bekenhetjük a bőrünket, akár aromalámpában párologtathatjuk. Ekkor idegnyugtató és antibakteriális tulajdonságaival együtt fejti ki hatását. Ugyanezt a hatást érjük el a citromcirokkal készült füstölőkkel.

Megjegyzés:az illóolaja indiai citromfűolaj néven szerepel, legbiztosabb pont a beazonosításhoz mindig a latin neve (Cymbopogon citratus).


A citromcirok szaporítása és termesztése


A meleg éghajlaton termeszthető megfelelő terméseredménnyel, de siker koronázza itthoni próbálkozásainkat is, amihez talán segítséget nyújthatnak eddigi tapasztalataim.


Szabadföldben is termeszthetjük mindaddig, amíg az éjszakai hőmérséklet nem süllyed 10 ºC alá. Ekkor a levelei elhalnak, viszont nagyon jól alkalmazkodik a cserepes termesztéshez, és nagy cserépben vagy ládában fagymentes helyre téve áttelel, ugyan levelei visszahúzódnak, de azért ellátja a konyhát friss illatos száraival, és lesz megfelelő szaporítóanyagunk a következő nyárra. Természetesen fűtött üvegházban, de még a lakásban is a téli időszakban is termeszthető. Rendszeres locsolást, párásítást, igényel, és szép látványt nyújt, ha a száraz levélzetet eltávolítjuk. Természetes körülmények között eléri az 1- 1,5 méteres magasságot, beültetve, a cserép méretétől függően 50-60 cm magasra nőhet.


A szaporítás legjobb módszere kora tavasszal a jól begyökeresedett szártövek szétválasztásával, vagy a gyökértelen szártő hajtatásával, történik, Az anyatőről 1-2 leválasztott gyökeres szárat beültetünk egy 8-10 cm-es cserépbe, ehhez palántaföldet használhatunk. 6-8 hét múlva, amikor már nincs fagyveszély, kiültethetjük a szabadföldbe.


Magvetéssel is szaporíthatjuk, ehhez január-februárban szórjuk el a magokat, nedves laza palántaföldre, és egy vékony föld réteggel takarjuk. A nedvesség megőrzésére takarjuk be fóliával, és 20-25ºC-on 3-5 nap alatt kicsírázik. Amikor kicsit megnő 8cm-es cserepekbe tűzdeljük.


Talajra nem igényes viszont bőséges öntözést kíván. Helyigénye elég nagy 2-3 szálból fél- egy méteres bokor fejlődhet a nyár végére, és óriási akár méternél is hosszabb gyökértömeget fejleszt. Ezt a tulajdonságát alkalmazzák, a Távol Keleti országokra oly jellemző gyönyörű látvánnyal szolgáló teraszos gazdálkodásban. A meredek hegyoldalakon egy egyszerű de nagyon elmés eszközzel mérik ki, milyen vonalban változik a talajszint, és ennek mentén alakítják ki a teraszokat, ily módon válnak megművelhetővé és a rizstermesztésre alkalmassá a hegyvidéki területek, és keletkeznek a különböző formátumú varázslatos látványt nyújtó és megmunkálható termőterületek. Ahhoz hogy a talajeróziót megakadályozzák erős gyökérzetű növényzettel kell beültetni a teraszok határvonalát, erre a célra kiválóan megfelel a citromcirok.


A citromcirok virága és virágzása


Cserepes szobai termesztés esetén szinte nem virágzik a szabadföldben, ha időben ki tudtuk ültetni vagy erőteljes töveink voltak, akkor ősz végén virágozhat Engem, sajnos eddig még nem örvendeztetett meg a virágaival.


A citromcirok elhelyezése


Ha nem is virágzik, de nagyon erőteljes eleme lehet egy fűszernövény kompozíciónak, ültethetünk mellé bordó levelű vagy thai bazsalikomot, mentát, koriandert. Elhelyezésekor napos szélvédett helyet válaszunk, nyáron a földje mindig legyen nedves.


A termesztés során előforduló kártevők


A szabadföldi termesztés problémamentes, viszont zárt térben megjelenhetnek a levéltetvek, és az atkák. Ha a növényt emberi fogyasztásra fogjuk használni, akkor a természetes védekezést ajánlom, csalánfőzettel erősíteni a levélzetet, és a takácsatkák (Phytoseiulus permisilis) segítségét.


Vásárlás konyhai előkészítés és felhasználása


A citromcirok nálunk is kapható a legtöbb keleti élelmiszert árusító helyen, sőt néha nagyáruházak zöldséges részlegén is találkozni vele. Általában az alsó vastagabb 10-12 cm-es részét használom a főzéshez a felső vékonyabb rész pedig, nagyon jól megfelel a tea készítés céljára.

Egyszerre ne vegyünk sokat, mert a hosszas tárolás alatt fokozatosan elveszíti az aromáját.

Tehát a külső szárazabb leveleit leszedjük, az alsó részt pedig a recept útmutatása szerint karikákra, vágva, mozsárban összezúzva vagy nagyobb darabokban tesszük az ételbe. A friss citromcirok könnyen meghajlítható így gyakran egészben teszik az ételbe és a főzés végén eltávolítják. A citromcirok illóolajai, nagyon jellegzetes citromos illatot adnak az ételnek.


Egészségre gyakorolt hatását természetes módon az ételen keresztül fejti ki.

A vele készített étel erősíti a szervezetet, azáltal, hogy megakadályozza a gombák, és paraziták elszaporodását, segíti a máj méregtelenítő munkáját.

Citromcirokkal készülő ételek receptjei a blogról

Thai halas rákleves

Halleves cukkinivel és rizzsel

Kókuszos sütőtök leves garnélarákkal 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr483525533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása