A kora nyári piac gazdag zöldségválasztéka és garantált üde zsenge zöldségfélék az újkrumpli, a még szinte zöld hagyma fokhagyma A zöldbab roppanós, a gomba illatos. Külön-külön szoktam készíteni belőlük ezt a savanykás tárkonyos levest. Így együtt viszont összeadódnak (szummálódnak) és egy ellenállhatatlanul finom - az ízek és állagok kavalkádja születik belőlük. A vargánya gomba mindenképpen a legillatosabb gombák közé tartozik, ez az illat átjárja az egész levest, és fantasztikusan ízletes, és tartalmas lesz tőle. Természetesen használhatunk más gombát is hozzá, de mindenképpen a gomba fajtája lesz a leves meghatározó eleme.
2 adaghoz
120-150 g zöldbab
120 g vargánya gomba
2 közepes újkrumpli
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olíva olaj
1 szál orosz tárkony
1 teáskanál görögszéna mag
2 babérlevél
só, bors
1 nagy csokor petrezselyemzöldje
1 teáskanál friss citromlé, vagy almaecet
tejföl
Az összevágott hagymát az olajban üvegesre pároljuk, beletesszük a gombát, apróra vágott fokhagymát a babérlevelet, szemes borsot, és szoktam gyakorlatilag minden levesbe tenni 1 teáskanál görögszéna magot. Mindezeket pár percig pároljuk, majd hozzáadjuk a zöldbabot is.A zöldbabot hagyhatjuk egészben csak a szárész felőli végét levágva, vagy 2-3 cm-es darabokra is vághatjuk. Felöntjük fél liter meleg vízzel hozzáadjuk az összevágott petrezselyemzöldje és a tárkony felét, és félpuhára főzzük. Beletesszük a karikára vágott újburgonyát, és ekkor sózzuk. Amikor a burgonya megfőtt, levesszük a tűzről s tálalásig hagyjuk néhány percig összeérni az ízeket.
A babot és a gombát mindig só nélkül főzzük és amikor elkészült csak akkor sózzuk - így könnyebb lesz az emésztésük.
Tálaláskor hozzáadjuk a citromlevet, a frissen őrölt borsot, és az összevágott zöldek a tetejére kerülnek .
A tejföl szabadon választott.
Ebben a receptben gondolom egyetlen ismeretlen hozzávaló a görögszéna lenne.
A görögszéna legősibb gyógy és fűszernövények közé tartozik. El sem tudnám képzelni nélküle a konyhát és a kertet. Az itteni klímán is könnyen termeszthető, igénytelen növény, némi komposzttal dús hajtásokat növeszt. Levelei hármasak, sárgásfehér virágai junius-juliusban nyílnak. A mag betakarítási ideje augusztus.
A görögszéna gasztronómiai, és egyébfelhasználási lehetőségei: a 10-15 cm-esre megnőtt zöld hajtások, (Indiában van egy magasabbra növő fajtája, methi) a vasban gazdag csíráztatott magja, és szárított magja egészben vagy por formájában. A Keleti konyhák mindegyike alapfűszerként használja, mivel keserű ízével nagyszerűen hozzájárul az öt alap íz elvének (azaz minden íznek szerepelnie kell egy ételben). A curry fűszerkeverék egyik összetevője.
Pirított őrölt, fűszeres magjaival csatnit, zöldséges ételeket, leveseket ízesítenek. Csírájának vasban gazdag levelét salátába keverik. Nagyobb zsenge leveleit párolva , levesben vagy leforrázva készíthetjük el.
Magjainak áztatóvize lágyítja a bőrt.
Elporított olajjal kevert magjaiból ajakírt, hajbalzsamot készítenek.
A magok főzete élénkítő, emésztést serkentő, lázcsillapító hatású, enyhíti a menstruációs fájdalmakat.
Borogatását bőrbajokra ajánlják.
Fogamzásgátló és nemi vágyat felkeltő hatásuk mellett férfiakban serkentik a haj növekedését, nőkben erősítik a méhet. Hatóanyagai csökkentik a vér koleszterinszintjét és a cukorbetegek cukorürítését.
Terhesség alatt ne fogyasszuk, a szülés után viszont annál inkább, mivel magjai olyan hormonszerű anyagokat tartalmaznak, amelyek fokozzák a tejelválasztást.
Étkezés előtt fogyasztva csökkenti az étvágyat, az étkezés végén fogyasztva segíti az emésztést.