A finom rizs titka
2015. március 11. írta: meiszner.kati

A finom rizs titka

kesudiosrizskis01.jpg

Hogyan főzzünk finom rizst azt onnét tudhatjuk meg ahol ősidők óta fogyasztják ezt a gabonafélét. Először is sokan azért nem szeretik a rizst mert rossz gyermekkori élményeik kapcsolódnak hozzá, amikor még A és B rizs volt és ez sem volt finoman elkészítve, akkor az ilyen ételek  később a nem szeretem kategóriába kerülnek. Van aki pergősen szereti, van aki ragacsosan, és állaga attól is függ milyen fajtából, milyen ételt készítünk. A rizst többnyire köretként tudjuk elképzelni, de nem csak  másodlagos szerepet kaphat az étkezésünkben, és akár  lehet a fénypontja egy ebédnek például a sáfrányos rizs, vagy egy rizottó. hogy igazán finom legyen erre is oda kell figyelni, legyen a rizs is az étkezésünk fontos eleme! Könnyű kiegyensúlyozott, a rizs méregtelenítő hatású és a hozzáadott fűszerek, sáfrány, fahéj, szegfűszeg, kardamom, mind segítik az emésztést, és a szervezet működését. A legkedvesebb rizsételem a sáfrányos rizs. Semmitől sem lesz ilyen ünnepi illatos a rizs mint a sáfránytól. Nem csak azért a fűszerek királya mert olyan drága, hanem kiemeli sok-sok hasznos tulajdonsága is. Fogyasszunk rendszeresen sáfrányos ételeket, nem marad el a hatása!

A sáfrány keserű erős és melegítő hatású az ájurvéda szerint. Könnyíti az emésztést és segít az ételallergiák esetén, eloszlatja a máj pangását nagyon jó hatású a migrénes fejfájásoknál, ezen kívül, javítja a vérkeringést, és feléleszti a női reprodukciós rendszert, és a menopauza idején alkalmazott gyógynövények közé tartozik. Szép lesz tőle a bőr. De azért a leglényegesebb tulajdonsága hogy tisztítja a vért, méregteleníti a májat, tonizálja a szívet, és az idegrendszert. Erősíti a nemi vágyat, és növeli a spermiumok mennyiségét.

A kesudió nagyon jól illik a rizshez, és  telítetlen zsírsavjai segítenek a szív és keringési betegségek megelőzésében. Mint minden dióféle gazdag fehérjeforrás, így a vele készült rizs egy önálló étel is lehet, egy friss salátával.

Mindig csak annyi rizst főzzünk amennyit az adott étkezés során elfogyasztunk. A főtt rizs nagyon hamar elkezd romlani, a hűtőszekrény csak lassítja ezt a folyamatot, arról nem is beszélve hogy a hűtőben tárolt főtt rizs merevvé válik, és minőségében az ehetetlen kategóriába sorolnám. 

Hozzávalók 2 adaghoz:

5-6 sáfrányszál
1 evőkanál víz
6 evőkanál basmati rizs
1 evőkanál ghí, vagy vaj

10-12 szem kesudió

forró víz

A további fűszerek már opcionálisak

2 babérlevél, 
2 cm es fahéjdarab 
1-2 kardamom

A sáfrányt nem csak úgy egyszerűen beledobjuk az ételbe  először beáztatjuk egy evőkanál vízben  legalább 10 percre, így tudjuk feltárni a csodálatos színét és tulajdonságait.

A rizst, váltott vízben megmossuk, amíg a víz átlátszó nem lesz rajta, és beáztatjuk 20 percre, majd leszűrjük, és leszárítjuk.
Felmelegítjük a vajat, vagy ghít egy lábasban, átforgatjuk benne a kesudiót, majd beletesszük a babérlevelet, fahéjat, és a kardamomot, és egy percig átforrósítjuk a fűszereket, ( ha sóval készítjük a rizst azt is a fűszerekkel együtt tesszük bele) aztán hozzáadjuk a rizst, azt is állandóan kevergetve 2 percig pirítjuk. Annyi forró vizet öntünk hozzá, hogy egy ujjpercnyire ellepje a rizst, és kis tűzön, lefedve 15 perc alatt puhára főzzük. A beáztatott sáfrányt akkor adjuk hozzá amikor a vízzel felöntjük, vagy ha kétszínű (fehér és sárga) rizst szeretnénk akkor a végén megöntözzük vele a rizst és villával összekeverjük. 

Lényeges hogy a fedőt ne emelgessük a főzés végéig, mert a őzéshez szükséges vízmennyiséget akkor pára formájában kiengedjük. Amikor pedig szusi rizst főzünk, egy ruhával belülről beburkoljuk a fedőt, hogy a keletkező pára ne csöpögjön vissza a rizsre.

Összegzés

  • alapos mosás
  • áztatás
  • pirítás
  • megfelelő vízmennyiség a főzéshez
  • a fedőt nem emelgetjük főzés közben

Azt hogy a rizs valóban megfőtt, a főzési idő végén ellenőrizhetjük, kivéve egy-két rizsszemet, és ha két ujjunk között szétnyomható akkor megfőtt. Így elkerülhető az étel, felesleges kóstolgatása.

A rizs ezerféleképpen készíthető el, és könyvet lehetne írni, és bizonyára írtak is rizzsel készült receptekből, ezért a teljesség igénye nélküli a felsorolás, 
Kapható rizsliszt, pehely, és keményítő formájában is, erjesztve belőle készül a szaké, és az ecet.
A rizs elsősorban kásaétel volt, ilyen formában elkészítve még ma is nagy előszeretettel fogyasztják. Eszik Kínában reggelire,és szinte minden étel mellé, hiszen a különböző fogások között egy falatka rizs semlegesíti az előző étel ízét a szájban. A Japánoknál is a legfontosabb étel, különböző szusikat, rizslabdácskákat, vagy rizsgolyókat, rizslepényeket, és a rizst minden étkezéshez köretként is adják. A rizst elég csak megfőzni a japán alaprecept szerint és megtudjuk micsoda, finom, aromás, illatos, pergő puha, és tapadós egyszerre. A japán élelmiszerboltok egy tucat rizsfélét kínálnak a háziasszonynak, a rizstésztákról nem is beszélve. Aztán itt van az olaszok rizottója, a spanyolok paelája, a kaukázusi népek plovja és az indiai sáfrányos rizs és a kicsari.  A rizs rakott ételek, levesek fontos összetevője.
A rizs fajtájától és főzési módjától függ, hogy a szemek pergősek elválnak egymástól, vagy ragacsos állagú, mint a szusihoz használt főtt rizs, vagy al dente mint a rizottóhoz készített főtt rizs.

rizsfajtak02.jpg

 

Nagyon sok rizsfajtát termesztenek, és az idők során kialakultak a rájuk jellemző elkészítési módok.

A rizotto selymesen lágy inkább kásaszerű, és önálló ételként is készíthetjük.

rizottósütőtököskis03.jpg

Itt ennek a sütőtökös rizottónak a receptje olvasható- 

A blogon található édes basmati rizs receptje: almás sáfrányos rizs.

Amennyiben tetszett az írás azt egy kattintással jelezheted!

Beléphetsz a Facebook oldalra ahol több személyes jellegű írásommal találkozhatsz, kérdezhetsz, és véleményt cserélhetsz.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://valodisafrany.blog.hu/api/trackback/id/tr397259141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sunabajnok 2015.09.17. 15:16:14

Sajnálom, hogy neked sosem főztek finom rizsát. ghí meg basmati rizs...
süti beállítások módosítása