A bejgli készítés titkai közé tartozik, hogy a felülete ne repedjen meg, viszont szép márványos legyen a teteje. Ehhez hidegben kell pihentetni, és eltalálni a töltelék állagát.
Amióta „beiglit” sütök — nem elírás a bejglinek mindkét írásmódja használatos — teszem…
Ezek a receptek nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthetőek, akár néhány órával az ünnepi étkezés előtt. Előkészíthetőek, különleges hozzávalói mégis ünnepivé varázsolják a végeredményt. Az egész menü a könnyedtség jegyében született , mind az elkészítés, mind…
A frissen sült kelt tészta illatával tölti meg a házat, az otthon melegének illatával, emlékeztet bennünket a gyerekkorunkra, és már kicsit az ünnep előhírnöke is ez az erősen fahéjas, kalácstésztából készülő tekercs.A tésztához:450g (3pohár) teljeskiőrlésű kétszer…
A krémlevesek leggyakoribb kísérője a vajban pirított zsemlekockák, ezt váltjuk fel a ropogós zellerszárral, még tovább fokozva a zellerhatást. Ebben az esetben kihasználjuk hogy a zellerszárat rövid ideig főzve megmarad roppanós állapotban, így lelassítja az evést. A…
A kávé termesztését tekintve ugyanolyan Vietnamban is, mint bárhol másutt, sőt az ország éghajlata abszolút ideális hozzá. Az arabica kávét termesztik északon, ahol a klíma hűvösebb és szárazabb, a robusta fajtát pedig ahol egész éven át magasabb a páratartalom, és a…
Egy univerzális étel. A hozzávaló zöldségeket Nálunk az éppen aktuális szezon határozza meg. Érdekessége a sok hagyma és annak kétféle módon történő feldolgozása, majd egyesítése. Van amikor a főzési időt lerövidítem, akkor láthatóak maradnak a hagymakockák, …
Rögtön egy kérdéssel kezdeném: ki az aki szeret reszelni? Természetesen a zöldségek, és más élelmiszerek reszelésére gondolok. Úgy tűnik reszelni csak Jamie Oliver szeret — mert Ő mindent szeret, ami a főzéssel kapcsolatos. Majd szét veti a boldogság ahogyan forog a…
Tavaszi tekercs Vietnamiul a Nem Ran vagy a Cha Gio, ez az ujjnyi vastagságú tekercs olajban kisütve, majd mindenféle illatos zöldfűszerekbe és salátalevélbe tekerve az egyik legismertebb Vietnami étel.
Készítik nyers változatban, ami egy igen frissítő kellemes…
Szerintem egy szakácskönyvről akkor lehet igazán véleményt formálni, amikor már kipróbáltuk, azaz megfőztünk ételeket belőle. Másik ilyen bölcsességem, hogy ha egy jó receptet megfőztünk belőle, akkor már nem hiába vettük meg a szakácskönyvet.
2010 őszén már…
Az orosz «пирожки», — amit a mi buktánkkal tudnék összehasonlítani — tésztájának mindig „savanyúnak” és élesztősnek, vagyis élőnek kell lennie, ahogyan régen mondták. A kovászhoz az élesztőn kívül, joghurtot, aludttejet, tejfölt,…
Ez az egyik legsikeresebb összeállításom a házi ünnepekre. Szép színes és könnyű ételsor, természetesen kiegészíthető további fogásokkal is.Ugyanúgy készíthetjük tengeri és édesvízi halból. Nagyon finom lesz friss pontyból, vagy busából.
A halfilével…
Jó tésztát készítené gyakorlat és hozzáértés kérdése csupán.A leggyorsabban elkészülő ételek közé tartoznak a tészták, különösen ha nem frissen gyúrjuk, hanem kész tésztából fogjuk készíteni. Ez nem azt jelenti hogy ha nem magunk készítjük a tésztát az bűn, vagy…
Annyira sokféle finom spenótos zöldleveles étel van India szerte, hogy nehéz választani közülük. A mazsolával és kesudióval díszített „sak” a Pandzsábi konyha valamilyen babétellel, és rizzsel együtt szokta tálalni.2 evőkanál vaj, vagy ghí1 erős zöld chili…
A szecsuáni bors, vagy japán bors, Zanthoxylum piperitum var.bungei, egy unikális aromával, és ízzel rendelkező fűszer. Enyhe erősség és citrusos savanykás íz, és egy könnyű zsibbadás a szájban. Ez utóbbi a 3 %-nyi Hydroxy-alpha sanshoolnak köszönhető.A szecsuáni…
Egy gyorsan elkészíthető étel, a közismert fejes káposztát használjuk hozzá, és különlegességét, ázsiai jellegét a szecsuáni bors fogja adni.
A szecsuáni bors, vagy japán…
Mit találunk még az őszi kertben, a fagyokig? Sütőtököt, ebből készítünk egy bársonyosan sima krémlevest, paprikát ebből pedig egy sült paprika salátát, kerül bele némi fellelhető zöldféle, mint snidling, és petrezselyemzöldje. Ha megkedveltük ezt az…
HURMA az "Istenek eledele"Keleten a hurmát vad datolyának, vagy datolyaszilvának nevezik. Már a látványa is szemet gyönyörködtető a legjobb a téli lehangoltság és a depresszió elűzésére.Világkörüli útjára Kínából indult, és eljutott egészen hazánkig, ahol…
Az ember immunrendszere — egészségének és jó hangulatának a záloga.Az immunrendszer erősítése minden ember legfontosabb feladatai közé tartozik (na?).Csak saját magunktól függ milyen állapotban van az immunrendszerünk.Ennyi bölcsesség után, nézzük, miért kell…
A valódi sáfrány II. 2011.10.24 A múlt héten elkezdett beszélgetésünket folytatjuk Meiszner Kati, természetgyógyásszal. Szó esik arról, hogy hogyan neveljünk egészséges gyermeket és hogy emberi kapcsolatainkban mennyire fontos a beszélgetés. …
Még kínálják magukat a csodálatos mangold levelek a kertben, most már ugyanolyan zsengék mint kora tavasszal. Ez a zöldség egészen a nagy fagyokig megterem a mi éghajlatunkon és teszi színessé az őszi zöldségválasztékot.Ha még nincs a kertünkben tavasszal mindenképpen magról,…
Legközelebb amikor hagymát tisztítunk, ne dobjuk ki a héját!A hagymahéjat ősidők óta használja az emberiség.
Személyes emlékeim is vannak hagymahéj teáról (igaz abba került a hagyma belső rétegeiből is), amit akkor nagyon nem szerettem, de nagymamám mindig ezzel. kúrált…
A csontritkulás világnapja felhívja figyelmünket erre az elterjedt civilizációs betegségre. Lehetőséget kapunk, hogy meglássuk a táplálkozás és a csontritkulás kialakulásának összefüggéseit, és levonjuk a konzekvenciát.Csak egyszerűen több tejterméket fogyasztani nem…
Koreában a kimcsi a legalapvetőbb étel, amely nélkül elképzelhetetlen egy étkezés. Úgy tartják, hogy gyógyító tulajdonságokkal bír, megkönnyíti az étel elsajátítását, és nagyszerű megfázás elleni szer.A kimcsi mint minden tejsavas erjedéssel készült zöldségféle,…
Már nem kell Párizsba utazni egy igazi francia krémesért! Megnyílt Budapest II kerületében a Retek utca 6 szám alatt az À Table francia pékség és kávézó. A málnás krémes (mille feuille framboise) , és a pisztáciás croissan csodaEgy olyan hely ahonnét mindenki csak…
Az indiai édességek — nagyon édesek és omlanak, szétolvadnak a szájunkban. Amikor már ezen túl vagyunk, akkor szoktam elárulni, hogy ez az ellenállhatatlan csoda, amiből még egyet kell venni, mert annyira finom, — csicseriborsó lisztből készült.A csicseri borsó…